Теорема без доведення

10.02.2010
Теорема без доведення

БЮТ іде в суди. Але щоб ліквідувати офіційне відставання від Януковича, Тимошенко має забезпечити визнання недійсним результат голосування на півтисячі «чужих» дільниць. (Фото Рейтер.)

Фракція Блоку Тимошенко активно готує документи, заяви та позови до судів щодо оскарження результатів голосування 7 лютого. «Головне завдання, яке ми зараз перед собою ставимо, — забезпечення фактажу щодо того, що ми і так знаємо про фальсифікації», — повідомив учора на брифінгу народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль.

«УМ» спробувала узагальнити повідомлення про вірогідні маніпуляції, що відбувалися в неділю у виборчих комісіях по обидва береги Дніпра, а також їх вагу для судових рішень щодо визнання виборів недійсними.

 

Менше трьох — не збиратися, вимагав закон

За словами БЮТівця Шкіля, одним із пунктів позову юристів Юлії Тимошенко буде голосування удома. Це й не дивно. Адже «надомників», ліквідованих «як клас» у «третьому турі» виборів–2004, тепер в Україні виявилося понад мільйон; і це при тому, що розрив за набраними голосами між Януковичем і Тимошенко — менше 900 тисяч. Щодо голосування «на дому» БЮТ має додаткову зачіпку. Річ у тім, що в день голосування Центрвиборчком ухвалив постанову про кількість членів виборчих комісій, які забезпечують голосування «надомників»: двоє замість «не менш ніж трьох», передбачених законом про вибори Президента. Зроблено це було в день виборів. ЦВК, де є «регіональна» більшість, мотивувала своє рішення тим, що норма про «трьох і більше» членів дільничних комісій для обслуговування «надомників» підходило для першого туру голосування, коли в ДВК було багато членів від різних кандидатів, а тепер, мовляв, не вистачатиме людей для роботи в приміщеннях комісій, якщо відпускати по троє до «надомників».

Голова центрального виборчого штабу Тимошенко Олександр Турчинов назвав таке рішення ЦВК «наругою над законом», «порушенням усіх наявних і ненаявних норм», що «дали зелене світло тотальним фальсифікаціям». «Після ухвалення постанови члени ЦВК від Партії регіонів, сміючись, розповідали, що спеціально прийняли її в день виборів, аби юристи БЮТ не встигли нічого оскаржити», — заявляв Турчинов. Утім учора з трибуни парламенту «регіонал» Микола Азаров зауважив, що вдома більше голосували на Західній Україні, а не на Сході.

Стурбованість рішенням Центрвиборчкому висловлював і Комітет виборців України.

Штаб БЮТ у день виборів оголосив про ухвалення рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який скасував скандальну постанову ЦВК. Однак країна, тобто люди «на дому», продовжували голосувати за викривленою нормою, оскільки Центрвиборчком не отримав вердикту КААС. Відтак член Центрвиборчкому Андрій Магера ще позавчора припустив, що ця колізія «може стати підставою для перерахування голосів на окремих виборчих дільницях».

За кого розпишуться ручки–«невидимки» і сині «абстракції»?

Наразі йдеться про те, що якщо результати голосування й будуть скасовані, то — не загалом по Україні, а лише на конкретних дільницях, де будуть доведені факти фальсифікації. Андрій Шкіль учора повідомив пресі, що, «за попередніми даними, вже більш як на тисячі дільниць виявлено порушення». У свою чергу голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко уточнює: для ліквідації розриву між кандидатами в більш ніж 3%, тобто близько 900 тисяч голосів, результати голосування мали б бути скасовані майже на 500 дільницях. Але за нинішніх умов «виправити» результати, отримані ЦВК, фактично нереально, вважає Черненко.

КВУ ще раз підкреслює: порушення й фальсифікації на виборах були, але — «не системні», тобто вони не можуть суттєво скоригувати загальний підсумок голосування.

Скажімо, звідусіль надходили дані про ручки зі зникаючим чорнилом. Тільки в Білій Церкві — одному з оплотів БЮТ — виявлено в кабінках 17 ручок–«невидимок», а загалом на Київщині міліція нарахувала 40 таких випадків.

«Каруселі» з виносом бюлетенів за межі ДВК й передачі «покупцям» фіксували так само в різних областях. Так само і видачу бюлетенів без підпису члена комісії спостерігачі фіксували і на Сході, і на Заході. Що ж до масового підвезення виборців на дільниці, то такі факти не можливо надати в суд як свідчення фальсифікацій. Найбільше «возили» у східних регіонах, але, скажімо, про рівненщину КВУ повідомляє те саме, відзначаючи: «ТВО № 155, ДВК № 197: відкрито відбуваються фальсифікації. Мікроавтобус привозить виборців до дільниці. Здебільшого це особи похилого віку, або ж ті, що зловживають алкоголем. Перед тим як кинути бюлетень до скриньки, вони показують, за кого проголосували, особі, що їх привезла. Деяких навіть супроводжують до кабінки, а потім — до скриньки».

Іншою ознакою дня виборів стало засилля агітації за лідера ПР в усіх куточках України. При цьому «іменні» білборди та лайтбокси було замінено на «абстрактні» — без портрета Януковича та вказування прізвища. Але кожен, хто хоч трохи стежив за виборчою кампанією, розумів, кого пропагують щити із зображенням синіх прапорів та гаслом «Україна для людей» або сині поля із закликом «Новій Україні — новий курс!» Можливо, «регіонали» вирішили завчасно починати святкувати перемогу (ця агітація висить на вулицях український міст і сьогодні). Але вони мали б усвідомлювати, що формальне порушення закону про «тишу» в суботу й день виборів — присутнє, і це буде юридичною зачіпкою для БЮТ. Крім того, КВУ в неділю фіксував роботу багатьох агітаційних пунктів Януковича («прапори, газети, плакати») у східних та південних областях.

Про базу порушень, якою оперує штаб БЮТ, можна судити з інформаційних повідомлень зі східних регіонів. Так, Наталія Королевська — керівник виборчого штабу Тимошенко «Донбас» — серед проблем на Луганщині називає «в одному випадку надірвану упаковку з бюлетенями, а в іншому — розпаковану, коли бюлетені лежали на підлозі в коридорі, в третьому — просто в холі окружної комісії перепаковували коробку». На кількох дільницях вимикали світло, членам окружної виборчої комісії № 111 (місто Антрацит) погрожував депутат–«регіонал» Михайло Чечетов, а його колега Володимир Ландик зірвав засідання 109–го окружкому. Мовляв, саме тому результати виборів на Луганщині підраховували чи не найдовше.

Що цікаво: «УМ» отримала чимало сигналів про безпосердню купівлю голосів у день виборів. Але такі факти по суті не знайшли відображення на папері ані у рапортах спостерігачів, ані сторони суперників, ані правоохоронних органів.

Загалом, треба визнати, що БЮТ навряд чи зможе надати в судах стільки матеріалу для оскаржень, скільки у схожій ситуації надала сторона Віктора Ющенка в 2004 році. «За нашими оцінками, перспективу має оскарження результатів виборів хіба на 10–20 дільницях», — каже голова КВУ Олександр Черненко. Справді, схоже на те, що юристи Тимошенко «боротимуться» лише для проформи, аби зберегти обличчя перед виборцями. «Але це більше скидається на початок наступної виборчої кампанії на місцевих та можливих дострокових парламентських виборах», — резюмує Олександр Черненко.