Гідно, але невтішно

26.01.2010
Гідно, але невтішно

Юрій Петренко проривається крізь захист норвежців. (Фото Рейтер.)

У багатьох матчах українських команд з ігрових видів спорту нашим бракує зовсім трохи, аби здолати по–справжньому сильного суперника. У таких випадках часто, навіть попри поразку чи нічию, ми роздаємо своїм гравцям компліменти. Але ж головне в спорті, як відомо, — результат на табло. І дуже хочеться, щоб в українських уболівальників було якомога більше приводів пишатися великими успіхами.

На чемпіонаті Європи з гандболу серед чоловіків, що триває в Австрії, молода «синьо–жовта» команда своєю яскравою грою проти фаворитів турніру здивувала багатьох. Думається, і скаути поважних європейських клубів узяли на олівець кількох українців. Утім, знову ж таки, нашим не вдалося перейти той рубікон, що відділяє по–справжньому високі результати від задоволення з приводу дій на майданчику.

Попри те, що квартет А за звичкою заздалегідь нарекли «групою смерті», помирати підопічні Леоніда Захарова не збиралися. Тренерові дуже хотілося, щоб його хлопці пройшли до основного етапу. І не стільки задля шансу поборотися за медалі (реалісти розуміють, що наразі про це можна лише мріяти), як заради додаткової можливості провести ще три поєдинки з елітними збірними Старого світу.

В усіх трьох матчах у Граці українці билися до останньої хвилини, але саме наприкінці поступалися опонентам. Очевидно, бракувало і сил, і досвіду. У дуелях із хорватами й норвежцями «синьо–жовті» вели перед 23:21 і 21:18, але ці цифри згодом перетворювалися на неприємні 23:26 і 21:22 відповідно.

Мало того, що наша команда на турнірі є однією з наймолодших, так і покладався Захаров переважно на гравців стартової шістки. Імовірно, більше ігрового часу запасним фахівець сподівався надати в наступних зустрічах, але шлях його колективу завершився ще на попередньому етапі.

Для виходу до наступного кола в останньому матчі групової стадії українці мали долати норвежців із відривом у п’ять м’ячів. Кілька разів по ходу двобою різниця сягала трьох, проте добитися більшого нашим не вдавалося. На фінальний спурт забракло як фізичних, так і психічних сил. Перспективні запоріжці Сергій Бурка та Сергій Онуфрієнко хоча й закинули левову частку наших м’ячів, також чимало й помилялися в простих ситуаціях. Не врятували ситуацію ані дії ветеранів Юрія Петренка й Віталія Ната, ані вихід резервістів.

Посівши останнє місце в групі, підопічні Леоніда Захарова достроково залишили чемпіонат. Утім посипати голову попелом приводів немає, адже поєдинки в Австрії показали, що в нас є пристойна команда, з якою варто працювати далі й досягати успіхів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Австрія).

Попередній раунд

Група А (Грац). 3–й тур. Хорватія — Росія — 30:28, Україна — Норвегія — 29:31 (16:14; Онуфрієнко, Бурка (по 7), Ганчев (5), Шевельов (4)).

Підсумкове становище: Хорватія — 6, Норвегія — 4, Росія — 2, Україна — 0.

Група В. Підсумкове становище: Ісландія, Данія — 4, Австрія — 3, Сербія — 1.

Група С. Підсумкове становище: Польща — 5, Словенія — 4, Німеччина — 3, Швеція — 0.

Група D. Підсумкове становище: Іспанія — 5, Франція — 4, Чехія — 2, Угорщина — 1.

 

ВТРАТА

Під час чемпіонату Європи, в суботу, у віці 32 років помер один із найкращих гандболістів Європи Олег Великий. Колишній гравець збірної України кілька років тому поміняв громадянство на німецьке й почав виступати за команду своєї нової батьківщини. Колишній запорізький бомбардир боровся з раком шкіри сім років...