Тече «Ріка», голоси забирає

06.01.2010
Тече «Ріка», голоси забирає

(з архіву «УМ».)

Одна з політичних сил готується застосувати на виборах Президента на користь свого кандидата технологію фальсифікацій під кодовою назвою «Ріка». Про це позавчора повідомив громадськості Президент Віктор Ющенко, перебуваючи на Тернопільщині. За словами глави дер­жави, він уже доручив СБУ перевірити інформацію про те, що наразі готується низка проектів із метою сфальсифікувати результати виборів.

 

Починаючи із «Джерельця»...

«Проект «Ріка» передбачає в цілому зібрати додаткові 2 млн. голосів на користь кандидата, який сьогодні має дефіцит, щоб потрапити у другий тур», — пояснив Президент, відмовившись називати прізвище цього кандидата. «Це політична сила, що втратила друге місце і перейшла на третє», — ухильно сказав Президент. А пізніше додав, що «більшість загроз фальсифікації буде виходити в першому турі саме від БЮТ». Тоді як Партія регіонів навряд чи вдаватиметься до фальсифікацій у першому турі, оскільки Янукович і так потрапляє до другого.

Як з’ясувала «УМ» із власних джерел, спецслужба вже розпочала перевірку щодо технології фальсифікації «Ріка». Виявляється, спочатку розробники назвали її інакше — «Джерельце». Суть технології полягає в тому, що під час підрахунку голосів потрібно зарахувати за потрібного кандидата додатково по двісті голосів на кожній дільниці. Мовляв, що таке двісті сотень бюлетенів із галочками навпроти інших прізвищ? Якась крапля! Але з тисяч дільниць по всій країні ці «краплі» перетворюються на повноводну «Ріку» на два мільйони вкрадених голосів виборців.

Російський механізм

Як зазначають експерти, технологія «Ріка» не придумана штабістами БЮТ, а запозичена в Росії. Її ефективно апробовано політтехнологами партії «Єдина Росія» під час проведення останніх виборів до Держдуми та президента РФ.

Цю аферу реалізують на малих виборчих дільницях за таким механізмом: члени комісії від зацікавленої політичної сили скрупульозно вивчають список виборців та з’ясовують прізвища осіб, які не голосуватимуть (службові відрядження за кордон, специфіка роботи тощо). Потім звіряють паспортні дані, занесені до державного списку виборців та затвердженого і поданого списку виборців на виборчу дільницю. «Свої» люди отримують бюлетень за іншого і ставлять «пташку» навпроти потрібного кандидата. Влаштовується вже відома «карусель»: бюлетень із «галочкою» виносять за межі дільниці, там його отримує куплений за 100–150 гривень виборець і ховає в сумку чи кишеню. Потім він заходить на дільницю, згідно зі списками отримує чистий бюлетень і в кабінці замінює його на вже проголосований. Саме цей доказ контрольованого волевиявлення він і вкидає до скриньки. А чистий бюлетень виносить на вулицю, де на ньому знову ставлять «галочку» навпроти «свого кандидата» (кандидатки) і... по–новій!

Цікаво, що якщо горе–виборець при водить додаткових охочих узяти участь у такій «каруселі», то йому, залежно від кількості «масовки», вже платять від 50 до 100 доларів США.

За оцінками російських політтехнологів Марата Гельмана і Олексія Толстого, які у свій час співпрацювали із Глібом Павловським, у фінансовому плані вказаний механізм є маловитратним та ефективним у здійсненні контролю за завчасно підібраними виборцями.

 

ДО РЕЧІ

Президент Віктор Ющенко звернувся до міжнародних організацій із проханням збільшити кількість спостерігачів на президентських виборах в Україні, щоб мінімізувати можливу фальсифікацію. Глава держави підкреслив, що умовою, за якої неможливо буде сфальсифікувати результати виборів, є вільний доступ журналістів на виборчі дільниці. Президент також має намір звернутися перед виборами до правоохоронців, українських журналістів, членів виборчих комісій про недопущення використання адміністративного ресурсу з боку кандидатів у президенти. «У нас є всі підстави, щоб продемонструвати, що Україна є демократичною країною і здатна провести чесні вибори», — переконаний Президент.