НОВИНИ ПЛЮС

31.12.2009

Польська «райрада» засудила УПА

Сеймик Підкарпатського воєводства Польщі засудив геноцид поляків на т. зв. «східних кресах» ІІ Польської Республіки, вчинений «злочинцями з Організації українських націоналістів і Української повстанської армії». Відповідне рішення регіональна рада ухвалила одноголосно на засіданні 28 грудня. Як повідомляє ТСН, одночасно із засудженням УПА депутати висловили «визнання і вдячність тим українцям, які, ризикуючи власним життям, надавали допомогу своїм польським сусідам».

У світі гине більше журналістів

Кількість убитих журналістів у 2009 році, порівняно з 2008–м, зросла. Згідно зі звітом Міжнародної організації «Репортери без кордонів», якщо минулого року у світі загинули 60 працівників ЗМІ, то в році, який добігає кінця, ця сумна цифра становила вже 76 осіб. Найбільше журналістів — 33 — загинуло на Філіппінах. На другому місці — Сомалі, де насильницька смерть спіткала дев’ятьох представників професії. Третю сходинку розділили Росія з Пакистаном — по п’ять жертв. Як повідомив генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан–Франсуа Жульяр, у 2009 році зросла кількість викрадених журналістів (33 порівняно з 29 у 2008–му). Жертвами інших насильницьких злочинів та погроз стали 1456 репортерів (у 2008 році — 929). Також посилила свої позиції цензура: якщо у 2008–му вона процвітала у 37 країнах, то у 2009–му — в 60–ти. За словами Жульяра, найбільшими загрози для журналістів є воєнні конфлікти та перед– і післявиборні періоди у країнах зі слабкою демократією.

США завдадуть удару у відповідь

Після невдалої спроби терориста з організації «Аль–Каїда» підірвати американський пасажирський літак влада США, спільно з владою Ємену, складає список цілей на єменській території, які будуть піддані бомбардуванням. Як повідомляє телеканал Сі–Ен–Ен, будуть атаковані передусім навчальні табори «Аль–Каїди». Ударів завдаватимуть ракети «Круїз», літаки–винищувачі та безпілотні шпигунські літаки. Американська влада переконана, що на території Ємену переховуються кількасот членів терористичної організації «Аль–Каїда».

В Італію повертаються офшорні гроші

Запроваджена в жовтні цього року урядом Сильвіо Берлусконі податкова амністія спершу була нищівно розкритикована опозицією, але тепер навіть найбільші скептики визнають, що вона виявилася напрочуд ефективною. Метою амністії була «репатріація» коштів, прихованих від оподаткування представниками дрібного й середнього бізнесу і розміщених на рахунках у закордонних банках. На цей час до Італії з офшорних зон уже повернулися 95 млрд. євро. З огляду на такий успіх, якого не очікував навіть уряд, дію податкової амністії продовжено до квітня 2010 року. За попередніми оцінками, впродовж додаткового кварталу дії амністії до країни повернуться ще 30 млрд. євро.

«Свинячому грипу» не видно кінця

Пандемію грипу типу A/H1N1 можуть не побороти до 2011 року, повідомила генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Маргарет Чан. Вона також закликала народи та уряди світу до пильності, оскільки вірус може мутувати. За словами очільниці ВООЗ, експерти в галузі охорони здоров’я повинні здійснювати моніторинг пандемії іще щонайменше 6—12 наступних місяців, оскільки наступні мутації «свинячого грипу» можуть бути ще небезпечнішими. На цей час у світі зареєстровано майже 12 тисяч лабораторно підтверджених смертей від вірусу H1N1. «Але ці дані занижені й не відповідають дійсності, оскільки багато країн світу навіть не мають лабораторій та засобів установлення вірусу грипу цього типу», — наголосила Чан. На її думку, про реальний загальний баланс пандемії можна буде говорити щонайменше через два роки.

Іран купує казахський уран?

Агенція «Ассошіейтед пресс» повідомила, що має у своєму розпорядженні таємний звіт неназваних розвідувальних служб, за яким Іран планує нелегально придбати в Казахстані 1350 тонн очищеної руди урану. У звіті ствер­джується, що Тегеран за 450 млн. доларів підкупив декілька високих чиновників та членів уряду Казахстану за сприяння такій оборудці, яка має бути здійснена найближчими тижнями. Агенція вже повідомила про зміст звіту урядів зацікавлених країн. Таємний документ передала в «Ассошіейтед пресс» країна–член МАГАТЕ за умови, що не буде розголошене джерело інформації. У звіті названі конкретні суми хабарів конкретним урядовцям Казахстану за сприяння в організації поставок уранової руди до Ірану в обхід санкцій ООН. Казахська державна фірма «Казатомпром», яка займається збагаченням урану, відмовилася давати агенції будь–які коментарі. Влада Ірану також не коментує це повідомлення.

В Іраку підірвали губернатора

Щонайменше 35 осіб загинуло і 65 отримали поранення внаслідок учорашнього подвійного замаху терористів–самогубців в іракському місті Рамаді, що в провінції Анбар на захід від Багдада. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, першим вибухнув начинений вибухівкою автомобіль, а відразу після цього пролунав іще один вибух. Імовірно, мішенню замахів був губернатор провінції Анбар Кассім Мухаммед. Про його долю надходять суперечливі повідомлення: місцева поліція та державне телебачення Іраку повідомили, що він загинув, але його заступник стверджує, що Мухаммед живий, хоча отримав важкі поранення і перебуває в лікарні. Аналітики покладають відповідальність за цей замах на терористів з «Аль–Каїди», які прагнуть дестабілізувати ситуацію в країні перед призначеними на березень парламентськими виборами.

У Росії помер скандальний екс–депутат

У Москві на 69–му році життя після серйозної операції помер колишній депутат Держдуми Росії від Комуністичної партії Василь Шандибін, який був відомий своїми різкими висловлюваннями й бійками в парламенті. Як повідомляє агенція «Інтерфакс», з 18 грудня Шандибін перебував у лікарні, де в нього виявили злоякісні утворення у шлунку.