Технічний прийом

05.12.2009
Технічний прийом

Віктор Янукович збирає у місцевих виборчих комісіях людей кандидатів другого ешелону. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Голова Партії вільних демократів Михайло Бродський вважається одним із найбільш прямолінійних політиків. Балотуючись на цих виборах, лідер Партії вільних демократів Бродський відверто зізнався, що в більшості окружних виборчих комісій віддав свою квоту (два представники в одну ОВК) іншим кандидатам, причому найбільше — Віктору Януковичу.

«Основну частину, десь 50 відсотків, узяли штаби Януковича. «Вільними демократами» я заповнив десь 20 відсотків — скільки їх було. Решту розібрали інші», — розповів Бродський у інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна».

Голова Комітету вибор­ців України Олександр Черненко зазначає, що подібну практику застосовують на цих виборах кілька кандидатів. «Янукович заповнив комісії своїми людьми через Бродського, Противсіх, Ратушняка. Юлія Тимошенко — через Рябоконя, Пабата. Це видно чітко, системно. По Богословській — не так системно: там частина — від Януковича, — розповів Черненко в коментарі «УМ». — Усі ці люди набиралися в одних штабах — Януковича, Тимошенко. Їх навчали, «розписували» й фінансують із одного центру».

Що ж до визначення «технічного кандидата», то на цих виборах Михайло Бродський воліє не вважати себе таким — каже, що запропонував свої квоти конкурентам, «щоб не було пустих місць у комісіях». Але показово, що його квоти перепали всім, крім штабів Ющенка й Тимошенко. Чому саме — Михайло Юрійович не пояснив.

«Пишуть, що я технічний кандидат Гриценка, Яценюка, Януковича. Але це не так. Я кажу правду, хочу донести людям свої думки, — переконує Бродський. І додає: — От Ратушняк — класичний кандидат Тимошенко. Його завдання — дискредитувати Яценюка». До технічних кандидатів Тимошенко її колишній соратник Бродський зараховує й Людмилу Супрун із Олегом Рябоконем.

Проблему «пустих місць» в ОВК мали б пережити всі малорейтингові кандидати. Однак, згідно із сайтом Центральної виборчої комісії, майже всі кандидати подали до ЦВК по дві особи на кожен окружком по всій країні: Василь Противсіх — 450, Сергій Ратушняк — 450, Людмила Супрун — 446… Важко повірити, що вони впоралися без сторонньої допомоги (а це і людський, і фінансовий ресурси). Відтак підозри щодо «технічності» лише посилюються.

Із наповненням окружкомів майже справився Анатолій Гриценко — 427 членів. Троє кандидатів недопрацювали: Юрій Костенко — 331 член, Олег Рябоконь — 197, Олександр Пабат — 187.

Ярослав Джоджик, довірена особа Юрія Костенка на виборах, зазначив у коментарі «УМ», що Костенко не мав проблем із кадрами. «Нестача людей ні при чому. Ми вирішили сконцентрувати зусилля у тих округах, де можемо набрати найбільшу кількість голосів. Результати попередніх виборів засвідчили, що на цьому етапі нам важко проводити агітаційну роботу у східних регіонах. Тому ми розмістили своїх представників насамперед там, де маємо підтримку», — зазначив Джоджик.

Представник Україн­ської народної партії розповів, що до штабу Костенка зверталися конкуренти, аби заповнити порожні місця своїми людьми. «Ми відмовилися, бо вважаємо неправильним створювати своїми голосами більшість для іншого кандидата», — зазначив Джоджик.

Тепер починається фор­мування дільничних виборчих комісій. Тут буде ще цікавіше…

 

ДО РЕЧІ

У дільничних виборчих комісіях — нестача кадрів. Щоб залучити людей, кандидати змушені доплачувати їм зі своєї кишені, пише газета «Дєло». Держава платитиме зарплату лише керівництву ВК, натомість іншим членам комісій передбачаються одноразові виплати — 121 грн. за ніч під час підрахунку голосів. Відтак штаби виплачують членам комісій «кишенькові»: від 300 гривень до 300 доларів за всю кампанію. В Україні буде понад 33 тис. комісій, кожен із кандидатів подає дві кандидатури.