Захід визначається

03.12.2009

Якби вибори Президента України відбулися найближчої неділі, то 25,8% опитаних у Львівській області проголосували б за Юлію Тимошенко — наразі вона є лідером за симпатіями регіону. Про це повідомив на прес–конференції у Львові директор Центру політичних досліджень (ЦПД) Анатолій Романюк. На думку пана Романюка, такий показник підтримки лідерки БЮТ — недостатньо високий, тому що Львівщина відноситься до базових областей Юлії Тимошенко, і, відповідно, 25–відсотковий ужинок тут не дає Прем’єр–міністру підстав претендувати на першість у межах цілої України.

Відповідне соцопитування у межах Львова та області проводив ЦПД на замовлення обласної держадміністрації 14–15 листопада. Всього було опитано 800 респондентів, гранична похибка вибірки — 3,46%.

За Віктора Ющенка у Львівській області наразі готові голосувати 17,3% опитаних. «Зростання рейтингу чинного Президента є логічним, оскільки пов’язане з послідовною проукраїнською політикою, яку він проводить протягом свого президентства. Це контрастує з надмірною гнучкістю конкурентів», — зазначив Анатолій Романюк, змальовуючи смаки мешканців західного регіону.

Цікава ситуація з Олегом Тягнибоком: його як кандидата на посаду Президента підтримує лише 8,2% респондентів, натомість просто довіряють лідеру ВО «Свобода» 65,4% мешканців Львівщини. «На наш погляд, для виборців є різниця між Тягнибоком–політиком і Тягнибоком–кандидатом. Пан Олег ще не набрав обертів по Україні», — каже політолог.

Голосувати за Арсенія Яценюка мають намір 9% респондентів Львівщини, за Віктора Януковича — 3,4%, за Анатолія Гриценка — 2,4%.

Якщо націоналіст Тягнибок є лідером довіри, то інші кандидати користуються в області такою підтримкою: Віктор Ющенко — 51,1% у самому місті Львів і 57,4% — у сільській місцевості; Юлія Тимошенко — 42,6% у місті Львів та 56,1% — у селах; Арсеній Яценюк — відповідно, 53,2% і 55,5%. Найменше серед основних кандидатів львів’яни довіряють Віктору Януковичу: м. Львів — 15,7%, село — 11,8%.

Щодо можливих парламентських виборів, то 26% мешканців Львівщини зараз віддали б свої голоси за БЮТ, 15,7% — за ВО «Свобода», 15,5% — за «Нашу Україну» з Ющенком, 9,1% — за Блок Яценюка, 3,7% — за Партію регіонів.

Руслан ЗАЄЦЬ