Не пройшло і півроку!

03.12.2009
Не пройшло і півроку!

Джон Тефт.

Амбасадори двох держав є (напевно скажемо — були) вагомими гравцями у внутрішньоукраїнській політиці — це посли Росії та США. З початку літа обидва ці крісла вакантні. Нарешті одне з них потеплішало — вчора до Києва прибув новопризначений посол США Джон Тефт. Його кандидатуру з–поміж майже десятка бажаючих було обрано ще у серпні, а 20 листопада Сенат затвердив саме цей вибір. Може, до нового року, прибуде й російський амбасадор, пан Зурабов?

Пана Тефта оглядачі називають «класичним дипломатом» і, звісно, не тому, що в цій професії він живе 37 років. Джон Тефт є рівновіддаленим і від Демократичної партії США, і від Республіканської. Окрім того, його вважають серйозним фахівцем у політиці пострадянських країн. У 1990–х він отримав неоціненний досвід на посаді заступника посла США у Москві. Потім був заступником держсекратаря США і курував відносини з Європою та Євразією, зокрема відповідав за діалог з Україною, Росією, Білоруссю та Молдовою. У 2000—2003 роках працював послом у Литві (саме в ці часи країна вступала до НАТО), з 2005–го і до останнього часу — посол у Грузії. Політологи кажуть, що у Грузії, яка ввійшла у затяту дипломатичну війну з Росією, а потім пережила і збройний конфлікт, Джон Тефт виглядав як «жорсткий яструб», за що й здобув неприязнь Москви. Журналіст–міжнародник Олена Гетьманчук, яка спеціалізується на українсько–американських стосунках, написала про відгуки фахівців із Вашингтона на новопризначеного посла в Україні: «Кращого вибору не може бути!».

Цікаво, що, за даними цієї журналістки, на посаду амбасадора в Києві претендував, зокрема, син славетного антикомуніста Збігнєва Бжезінського Марко, але його кандидатура виявилася непрохідною, зрештою пошуковувач знайшов інше призначення у житті — взяв декретну відпустку.