Користуйтесь пенсіями тільки «від Прем’єра!»

03.12.2009

Свій учорашній виступ на засіданні уряду очільниця Кабінету традиційно розпочала з критики. Але не себе чи своєї команди, а політичних опонентів по передвиборній гонці. Зокрема, Віктора Януковича — за закон про підвищення соцстандартів. «Цей закон ми направили всім закордонним експертам, щоб не уряд, а вони підтвердили, що закон про збільшення бюджету для його виконання — це великий обман виборців Януковича», — звучним голосом віщала Юлія Тимошенко.

Ще недавно й вона сама обіцяла краще життя українців, проте тепер ініціатива опонентів — «цинічна, як і все, що робить глава Партії регіонів». «Більше мільйона людей отримали підвищення пенсій у 60 копійок. Це жорстоко до людей», — вирішила вона.

За прем’єрською арифметикою, з ухваленням цього закону майже 6 мільйонів пенсіонерів отримають пенсії, менші в середньому на 23 гривні, тоді як 2 мільйони людей, які мають тривалий трудовий стаж — від 35 до 50 років і відповідний статус, отримають додатково лише по 8 гривень. Одночасно Тимошенко переконує, що мільярд гривень, який був виділений депутатами на реалізацію цього закону, піде на... підвищення пенсій чиновникам, які в середньому почнуть отримувати на 900 гривень більше. «Ми думали: дійсно ці гроші підуть на простих людей. Але нам довелося ухвалювати цілу низку законів, щоб не допустити скорочення виплат пенсій усім простим пенсіонерам нашої країни», — Прем’єрка сумлінно працювала на свій електорат.

Проте остаточно відмовитись від ласого шматочка передвиборчих обіцянок не змогла й сама. Виявляється, «діючий уряд» буде підвищувати пенсії. Проте не всім, а лише «тим категоріям, які дійсно цього потребують». «З 1 листопада підвищать пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій», — відзначила глава Кабміну.

Подумали в уряді й про збільшення фонду зарплати великих промпідприємств у 2—2,5 раза. «У великих промислових підприємств розвинених країн фонд заробітної плати становить щонайменше половину виручки, в Україні, на жаль, 18—23 відсотки», — сказала вона. Тож «завданням влади на наступний рік» буде підняти відповідну частку фонду до рівня розвинених країн.

Це була перша хороша новина. Друга — Україна буде з газом. Так, урядовці мають на меті остаточно визначитись, яким способом і на яку суму «Нафтогазу» потрібна допомога і чи потрібна вона взагалі. Про це повідомив в. о. глави Міністерства фінансів Ігор Уманський. При цьому в. о. міністра не виключив, що допомога не буде потрібна, оскільки в «Нафтогазу» вистачить власних оборотних коштів для проведення розрахунків. Адже за отриманий у листопаді газ українська сторона повинна заплатити близько 770 мільйонів доларів. «У будь–якому випадку Україна за газ розрахується вчасно», — запевнив він.

Окрім того, Кабмін не забув розглянути й порядок перерахування коштів держбюджету для придбання паперу та матеріалів на виготовлення списків виборців для голосування на виборах Президента 17 січня. Ну і, звичайно, — закупівлю медичних масок у держрезерв.