Найстрашніший день Майдану

28.11.2009

У календарі Помаранчевої революції цей день був найчорнішим. По–перше, 28 листопада в Сіверськодонецьку відбувся так званий «з’їзд сепаратистів» — зібрання «народних депутатів і депутатів усіх рівнів», який підштовхнув Україну до розколу. По–друге, ввечері Майдан мали розігнати бійці внутрішніх військ МВС...

Сіверськодонецьк став притулком для політиків, які в масштабах усієї країни вже почали відчувати свою поразку. На хвилі куражу деякі діячі закликали до створення Південно–Східної автономноїреспубліки — ПіСуАРу. Зокрема, нинішній нардеп Борис Колесников (тоді — голова Донецької облради) у випадку перемоги Ющенка запропонував створити «нову федеративну державу у формі Південно–Східної республіки зі столицею в Харкові». Антиукраїнські настрої з’їзду підігрів спеціальний гість — мер Москви Юрій Лужков.

У Києві відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони. На ньому обговорювали ситуацію в державі, зокрема і в економічній сфері. Леонід Кучма закликав Сергія Тігіпка повернутися зі штабу Януковича на посаду глави Нацбанку. Наступного ж дня Тігіпко заявив про відставку з поста голови Я–штабу. Радбез ухвалив кілька рішень: закликав опозиціонерів розблокувати органи влади, засудив «незаконні рішення» органів місцевої влади, визнав неприпустимим застосовування сили проти «учасників конфлікту».

Незважаючи на заклик РНБО, саме того вечора готувався штурм Майдану. На центральній площі революціонерам повідомили про можливість нападу. «Сьогодні у нас буде важка ніч, і ми мусимо продемонструвати, що в нас вистачить сил захиститися», — сказала зі сцени Юлія Тимошенко. «Хочу звернутися до людей, які носять військову форму. Пам’ятайте одне і святе — зброя завжди говорить в унісон із правдою, вона ніколи не працює проти власного народу», — заявив Віктор Ющенко. У таборі готувалися до опору: жінок закликали йти додому (далеко не всі погодились), зміцнили огорожу, революціонери одержали інструктаж про те, як поводитись, якщо пролунають постріли...

Після Помаранчевої революції стало відомо, що командувач внутрішніх військ Сергій Попков насправді віддав наказ рушати на Майдан. Невдовзі після мобілізації озброєні спецзагони завернули назад — це відбулося в тому числі за сприяння світових лідерів. Була інформація, що в найтривожнішу для Майдану мить Леонідові Кучмі подзвонили із вашингтонського Білого дому.

Досі не відомо, хто з високопосадовців, яким підпорядковувався Попков, дав наказ іти на Київ. Винних не покарали. Не покарали й сепаратистів.