Модерн–фольк

19.11.2009
Модерн–фольк

«Українські барви» у складі: В’ячеслав Філонов (скрипка), Михайло Кашук (баян), Оксана Стебельська (вокал, скрипка), Роман Кука (вокал, кларнет). (Фото з сайту nashformat.com.ua.)

Прикро визнавати, але факт: назва «Українські барви» мало що говорить більшості наших співвітчизників. З одного боку, через те, що вісім років із десяти інструментально–вокальний квінтет пропрацював за кордоном. З іншого — через те, що класична та народна музика у нас мають обмежене коло слухачів. Тепер «Барви» хочуть змінити ситуацію. «Довгі роки ми мали можливість демонструвати українську музику за кордоном. Але зрозуміли, якщо так триватиме й надалі, то в Україні про нас узагалі забудуть», — каже керівник ансамблю, енергійна білявка Оксана Стебельська.

Визначним пунктом українського періоду цього ансамблю стане ювілейний концерт, що відбудеться 25 листопада у столичному Будинку офіцерів. Це буде великий виступ, який складатиметься із кількох програм: класика, фольк, естрада, виступи з іншими виконавцями. Резонно, що в рамках ювілейного концерту «Українські барви» вирішили показати всю еволюцію 10–літньої праці. У першій частині квінтет презентуватиме різностильову музику, зокрема, включить кілька творів із власної програми, присвяченої Голодомору. У другій — покаже зразки співпраці з іншими колективами: це тріо бандуристок Національної радіокомпанії України («хочемо налаштувати їх на іншу стилістику і ввести в реггі»), студія Salsa Club («покажемо, що інші традиції у нас також приживаються»), а також співачка Леся Горова. Значну частину виступу музиканти присвятять оригінальним переспівам народних пісень, що стали фірмовим знаком «Барв». Аранжування у них зазнають навіть, здавалося би, такі традиційні самобутні фольклорні жанри як коломийки та колядки. Описати наскільки натурально український фольк лягає на мелодію блюзу, джазу чи рок–н–ролу — неможливо. Це потрібно тільки слухати.

Різностильові уподобання музикантів сягають своїм корінням початку їхньої роботи і завдячують закордонним гастролям. «Нам хотілося нести й пропагувати свою українську різностильову музику, — пригадує Оксана Стебельська. — Спочатку думали виконувати давню музику. Але потім мали кілька контрактів із Гарвардським, Єльським університетами, з ЮНЕСКО — і це спонукало нас звернутися до різностильового виконання: почати з класичного, перейти до фольклору і через мікси закінчити програму естрадою. Щоб за один концерт була зрозуміла картина нашого українського мистецтва». Музиканти переконані, що такими змінами української пісні не зіпсуєш, оскільки її мелодика подібна до різних зразків світової музики: приміром, грузинський а капельний спів нагадує полтавські наспіви, а синкопи — коломийки.

Після київського ювілейного концерту «Українські барви» збираються продовжувати українську лінію. «Хочемо зробити концерт із різдвяною тематикою, — каже Оксана Стебельська. — Два роки тому ми мали програму «Від Різдва до Різдва» — це був тур із десяти концертів по філармоніях. Тепер же хочемо залучити до цього проекту інші колективи. Єдине, побачимо, чи не будуть знову якісь карантини у зв’язку з виборами». Тим часом музиканти запрошують на ювілейний концерт, квитки на який коштують від 150 до 450 грн.