Обережно — сік

19.11.2009

Фахівці держкомітету перевірили більш як 116 тисяч літрів сокової продукції, з яких майже 57 відсотків забракували і зняли з виробництва. Виявилося, що лише 25 відсотків товарів відповідали державним стандартам. «Незважаючи на те, що в Україні соки і соковмісна продукція повинні пройти обов’язкову сертифікацію, цієї вимоги дотримуються не всі виробники. На кількох підприємствах Держспоживстандартом зафіксовано незадовільний стан устаткування, а на одному і зовсім виявлено фальсифікат», — відзначив перший заступник голови Держспоживстандарту Юрій Ширко.

Та навіть задовільні з точки зору державних стандартів соки, як виявилось, не завжди корисні. Адже більшість соків із позначкою «100 відсотків натуральний сік» — зазвичай виготовлені із концентратів. За словами фахівців, з одного кілограма концентрату можна отримати кілька літрів напою, просто розбавивши його водою. І незважаючи на те, що соки називаються відновленими, вони містять усі необхідні природні вітаміни.

Але й тут виробникам вдається схитрити, штучно подовжуючи життя соку. Так, відновлений відповідно до стандартів сік повинен містити лише воду й фруктовий концентрат. В деяких варіантах також допускається вміст сорбінової й аскорбінової кислот — вони мають природне походження, тож не заборонені держстандартом. Також допускаються винятки для овочевих соків — у них можуть бути харчові добавки, такі як сіль, спеції, оцет, трави. Якщо ж на упаковці, крім перерахованих вище компонентів, вказано ще й ароматизатори, синтетичні консерванти, барвники чи інші неїстівні добавки — такий сік краще не купувати.

Крім того, варто звернути увагу на термін придатності і зовнішній вигляд упаковки. Хоч більшість соків зберігається впродовж двох років, краще надати перевагу тому, термін придатності якого не більше шести місяців.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>