Шахи в небі

Шахи в небі

Об’єднані Арабські Емірати, Дубаї, середина дня. На узбіччі шляху на аеропорт сидять люди — робітники, які ремонтують неподалік дорогу, чоловіки й жінки в пристойному одязі, діти з роззявленими ротами. Всі погляди звернуті в один бік і вгору, на небо. Моляться чи що?

І собі задираємо голови. Виявляється, що, попри таки небесну сферу, все значно приземленіше: «шарові» глядачі спостерігають за авіашоу. Видовище справді вражаюче. Багатотонні й неповороткі, на перший погляд машини (літаки в небі явно більші розмірами за військові), виробляють такі піруети, що серце закочується в п’яти. Але чи не найбільше вражає «танець» військового гелікоптера. Важкий гвинтокрил стрімко злітає вгору, на мить зависає і сторчголов падає по вертикалі вниз. Здається, з карколомного піке його не виведе вже ніяке диво. Але за якусь дещицю від землі гелікоптер вирівнюється, завмирає і грайливими «вісімками» знову піднімається на солідну висоту.

Спостерігати за майстерністю пілотів можна довго — аж доки шия не заболить. Проте в рамках «Дубаї авіашоу», третьої за значимістю авіаційної виставки у світі, яка завершується сьогодні, і на землі було на що подивитися. У цьому переконався й Президент України Віктор Ющенко, який відвідав Дубайський авіасалон під час свого офіційного візиту в ОАЕ.

Всі статті рубрики