Поїдем, Шаляпін, кататися!

19.11.2009

Мистецтво в маси можна не лише нести — іноді воно спроможне їхати туди саме. Такий принцип узяли на озброєння керівники Баварської державної опери в Мюнхені. І створили будівлю оперного театру на колесах.

Основним матеріалом для виготовлення футуристичної споруди під назвою «Павільйон–21» став алюміній. «Переносний» театр становить собою збірно–розбірну конструкцію, трохи схожу на гострокутну Сіднейську оперу, і має глядацький зал на 300 посадочних місць. У розібраному вигляді опера–«конструктор» уміщається в стандартний контейнер, що робить зручним її транспортування.

Архітектор Вольф Прікс пояснив журналістам, що дизайн будівлі створювали на основі комп’ютерної просторової моделі... музичних тонів із пізнього Джиммі Хендрікса. А завданням архітектурного бюро стало поєднання форми і функціональності.

«Тепер театр їде до людей — замість того, щоб люди приїжджали в театр. Так було в давні часи трубадурів, на які ми орієнтувалися зі своєю задумкою», — пояснює прес–секретар пересувної опери з Мюнхена.

Перших глядачів це вогнище культури прийме наступного року. Спершу алюмінієву конструкцію встановлять у Мюнхені на Маршалплатц, біля головної будівлі Баварської державної опери, а вже потім будинок відправиться у постійний гастрольний тур по Німеччині. Планується, що опера на колесах стане майданчиком для різноманітних культурних експериментів.