Підписи не горять

28.10.2009

Історія зі зміною керівництва у фракції «Наша Україна — Народна самооборона» вийшла на заплутані стежки. Ініціатори відставки зібрали пакет документів із 38 підписами членів фракції за те, щоб відкликати Миколу Мартиненка; ці підписи передали керівництву Верховної Ради. Однак частина «автографів» мінімальної більшості не підтверджується депутатами, які ставили ці підписи.

Народний депутат Тарас Стецьків — один із тих, хто підписався за зміну керівництва «НУНС». У коментарі «УМ» він сказав, що не підтримує відставку Миколи Мартиненка. «У мене великі сумніви щодо доцільності такого кроку. Я не розумію мотивів і причин, чому це треба робити. Зважаючи на те, що у фракції є кілька центрів впливу і кожен має якісь свої цілі, я не розумію, чому ми маємо міняти Мартиненка. Я не хочу грати в гру, яку почав хтось інший», — зауважив представник «Народної самооборони».

Стецьків сказав, що його підпис опинився під протоколом засідання фракції без його волі. «Можу припустити, що хтось використав підписи, які збирали під різними документами взимку, вісім місяців тому; їх мали викинути в смітник. Не викинули — використали тепер», — зазначив пан Тарас. На питання, чи тоді, взимку, збирали підписи в тому числі й за відставку Мартиненка, Стецьків відповів ствердно. Однак уточнив: «Те, що було взимку, мало один контекст. Ми підписували десятки документів, у тому числі й за відставку Мартиненка. Але ситуація тактично вирішилась». Він називає історію з підписами «брудними іграми» і каже, що ці ігри нічим добрим не закінчаться.

Окреме зауваження Стецьківа — до самого засідання фракції. Бо протокол було оформлено нібито на засіданні «НУНС» 23 жовтня. Представник «Самооборони» каже, що насправді засідання як такого не було. Втім розбалансована фракція «Нашої України» давно працює у «віртуальному» режимі. Нагадаємо, навіть Миколу Мартиненка обирали замість В’ячеслава Кириленка через збір підписів.

«Ми дуже часто приймали рішення саме через збір підписів, — каже з цього приводу в коментарі «УМ» народний депутат Андрій Парубій, представник групи «За Україну!». — Коли Мартиненко став головою фракції, то ніхто не апелював до прокуратури (натяк на Миколу Томенка, який погрозив звернутися до Генпрокуратури у зв’язку з фальшуванням документів фракції. — Авт.). Це вже традиція фракції».

Парубій значиться у протоколі як людина, що виступила на засіданні фракції з висвітленням проблеми. При цьому сам він наголошує, що не є ініціатором збору підписів. Але: «Мартиненка треба зняти, бо він не висловлює волю фракції і хоче потягнути її у фарватер БЮТ. Крім того, Мартиненко відійшов від програми, яку ми несли на виборах, — для нас це неприпустимо», — зазначив депутат. Щодо можливого відкликання підписів, то Парубій каже: «Якщо хтось із підписантів хоче відкликати підпис — то, очевидно, це треба робити за процедурою. Наскільки мені відомо, такої процедури нема».

Водночас один депутат — Олександр Третьяков — таки відкликав підпис. Але це було ще до подачі паперів у секретаріат Верховної Ради. На протоколі прізвище Третьякова перекреслене. Водночас група депутатів, які опираються на колишнього «любого друзя», підтримала відставку Мартиненка.

Кажуть, на їхній вибір сильно вплинула позиція Ігоря Коломойського, а цей олігарх останнім часом не клеїть горщики з урядом. Наприклад, у ситуації з приватизацією Одеського припортового заводу. Людина з «Нашої України», яка побажала залишитись анонімною, розповідає, що на цьому фронті фракції тривають торги. «Наразі вони ведуть свою маленьку війну. Чи це буде довготривала стратегія — ми не знаємо. Але поки що наші інтереси збігаються», — пояснив анонім.

Свої підписи додала і фракція Української народної партії — вони теж були по–своєму вирішальними. Насамперед ідеться про голоси Олександра Клименка та Ярослава Джоджика — депутатів, котрі свого часу увійшли в коаліцію з БЮТ. Голова УНП Юрій Костенко заявив, що його партія не згодна з курсом на підтримку кандидатури Юлії Тимошенко, який обрав Мартиненко. Між тим Клименко повідомив газеті «Сєгодня», що не брав участі у засіданні фракції, а відповідне рішення має прийматися лише на засіданні.

Хай там як, у «НУНС» усе–таки чекають нового керівництва. Один із депутатів сказав, що навіть у випадку форс–мажорних обставин у запасі ініціаторів «перевороту» є ще двоє парламентаріїв, яких не було під час збору підписів: Микола Круць та Станіслав Довгий.