Смерть у президії

27.10.2009

Поки в інших політичних силах кандидатів висували з помпою, співами і дотепами, на з’їзді Соціалістичної партії сталася трагедія. Не витримавши дискусійної напруги, просто в президії схопився за серце один із провідних соціалістів, екс–депутат Верховної Ради, секретар політради СПУ Михайло Мельничук. Викликавши «швидку», в зібранні оголосили перерву. На жаль, по дорозі до лікарні 61–річний політик, який недавно переніс операцію з шунтування серця, помер.

Перед тим делегати посперечалися, кого висувати кандидатом у президенти від СПУ. Минулий з’їзд ухвалив, що балотуватися на найвищу державну посаду повинна колишня голова Фонду держмайна Валентина Семенюк–Самсоненко. Однак незадовго до старту виборчої кампанії захотів знову спробувати свої сили у президентських перегонах і «вічний» кандидат на цю посаду, голова Соцпартії Олександр Мороз.

Семенюк, яку підтримували переважно делегації Кіровоградської та Дніпропетровської областей, заявила, що кандидатуру не зніме, але прагне «зберегти єдність партії». Зрештою Мороз наполіг, щоб делегати голосували по обох, адже це «лише підкреслює, що СПУ — демократична сила».

Після підрахунку голосів, який завершися уже по сумній перерві, з’ясувалося: за підтримки 270 делегатів від Соцпартії в президенти знову балотуватиметься Олександр Мороз. Крім того, на з’їзді створили суспільно–політичний блок «За Олександра Мороза». До його складу, окрім СПУ, увійшли вісім громадських організацій, які співпрацюють з нею, та Всеукраїнська партія дітей війни.

Свіжоспечений кандидат у кандидати повідомив: якщо до другого туру президентських виборів вийде Юлія Тимошенко, то її кандидатуру СПУ не підтримає.

Як відомо, раніше соціалісти вели невдалі переговори про підтримку з Петром Симоненком і Сергієм Тигіпком.

 

А ІНШІ ЯК?

Учора ЦВК на своєму засіданні зареєструвала кандидатом у президенти лідера Народної партії Володимира Литвина.

ХІ позачерговий з’їзд Української народної партії, що відбувся в суботу у Києві, висунув у президенти свого лідера Юрія Костенка. Відмінну думку мала тільки львівська делегація, яка закликала однопартійців підтримати Віктора Ющенка.

У п’ятницю подала документи до ЦВК самовисуванка Інна Богословська.

Підтримку кандидатові у президенти України Юлії Тимошенко висловив голова Європейської народної партії Вільфред Мартенс.