Затоплений уряд

08.10.2009

За першої прем’єрської каденції Юлії Тимошенко Кабмін полюбляв проводити піар–акції на кшталт катання на ковзанці, прогулянки в Музей архітектури і побуту під відкритим небом тощо. Уряд Мальдівської Республіки також на брак фантазії не скаржиться, але мета в тамтешніх міністрів благородна: наступне засідання кабінету вони вирішили провести... під водою — аби привернути увагу громадськості до проблеми загального потепління.

До справи урядовці підходять серйозно: всі міністри, окрім одного, якому пірнати заборонили лікарі, зараз беруть уроки дайвінгу. Засідання відбудеться 17 жовтня на 6–метровій глибині. Як повідомляє агенція «Франс пресс», головуватиме на ньому президент республіки Мохаммед Нашид. Йому дайвінг–тренінг ні до чого, оскільки пан Нашид давно захоплюється цим видом спорту й має відповідний сертифікат.

Під час засідання кожного міністра супроводжуватиме персональний інструктор з дайвінгу та охоронець. Між собою урядовці перемовлятимуться умовними сигналами. Під водою їм належить ухвалити звернення до урядів країн світу із закликом знизити викиди парникових газів. У грудні це звернення зачитають у Копенгагені на міжнародному саміті, присвяченому зміні клімату.

Для Мальдівських островів питання глобального потепління вкрай важливе. Адже якщо воно не припиниться, то, з огляду на щорічне підвищення рівня моря внаслідок танення льодовиків, приблизно через сто років Мальдівська Республіка може зникнути з лиця землі — її просто затопить.