Золото найвищої проби

08.10.2009
Золото найвищої проби

До «срібла» в індивідуальних змаганнях Оля Харлан додала «золото» в команді. (Фото Рейтер.)

Те, що й потрібно було довести, — так можна підсумувати виступ нашого квартету шаблісток на чемпіонаті світу в Туреччині. Тріумфувавши торік на Олімпійських іграх у Пекіні, цього року колишні «дівчата «ги–ги–га–га», як називав їх свого часу тренер збірної Вадим Гутцайт, не просто подорослішали, а й підтвердили своє домінування на планеті. Спершу українки виграли чемпіонат Європи у Пловдиві, а тепер — і світовий форум в Анталії.

Упевнено пройшовши турнірною сіткою, позавчора ввечері дівчата помстилися француженкам за поразку дворічної давнини у фіналі попереднього чемпіонату світу в Санкт–Петербурзі — 45:38. Золоті медалі отримали Галина Пундик та Ольга Жовнір із Нетішина, що на Хмельниччині, та миколаївки Олена Хомрова й Ольга Харлан. Після чого, думається, відсвяткували не лише успіх нинішньої команди, а й день народження колишнього шабліста Гутцайта. Вже вчора переможниці повернулися на рідну землю, тоді як решта наших збірників продовжили змагатися.

У вівторок команда рапіристів (Андрій Погребняк, Клод Юнес, Ростислав Герцик, Володимир Колтиго) обмежилася лише 14–ю підсумковою позицією. Без варіантів програвши в 1/8 фіналу полякам (24:45), у втішних сутичках українці здолали бразильців (45:25), поступилися Австрії (44:45) та Гонконгу (35:45).

Значно вище піднялися вчора наші шпажисти — вони зупинилися тільки за крок до півфіналу. Спершу Віталій Медведєв, Богдан Нікішин, Ігор Рейзлін і Максим Хворост легко розібралися з турками (45:25) та американцями (45:32). Але в 1/4 фіналу в напруженій боротьбі поступилися полякам (21:22), хоча майже впродовж усього матчу вели перед.

Локальну сенсацію вчора зранку створили українські рапіристки. У першому колі Ольга Лелейко, Олена Хісматуліна, Катерина Ченцова й Анастасія Московська вибили з турніру угорок, які були четвертими на Олімпійських іграх–2008 (наші в Пекін узагалі не пробилися). Але, очевидно, дівчата витратили забагато сил для цього маленького подвигу (29:28), бо у чвертьфіналі склали зброю перед німкенями без серйозного спротиву — 23:35.