дерзайте — й воздасться вам

08.10.2009
дерзайте — й воздасться вам

Директор турніру Євро–2012 Мартін Каллен, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс та керівник місцевого оргкомітету Євро–2012 в Україні Маркіян лубківський (зліва праворуч). (Фото Укрінформ.)

Україна поки не готова до проведення Євро–2012, тож у цьому напрямі нам ще доведеться серйозно попрацювати. І хоча черговий брифінг, який відбувся вчора в Будинку футболу за участю директора чемпіонату Мартіна Каллена та президента ФФУ Григорія Суркіса, був скликаний з інших причин, саме такий висновок гостя з УЄФА можна вважати лейтмотивом зустрічі.

 

Вік живи, вік учись

Насамперед, збиралися обговорити семінар, який Європейська футбольна федерація організувала для міст–господарів, аби поділитися власним досвідом проведення таких заходів. Той же пан Каллен, для прикладу, стежить за підготовкою вже п’ятого фіналу чемпіонатів Європи з футболу в його кар’єрі функціонера.

Головні питання стосувалися облаштування зручного побуту для гостей нашої країни. «Фінал чемпіонату Європи не є головною подією. Важливо, аби всі наші майбутні гості захотіли знову повернутися до України», — далекоглядно зауважив Григорій Суркіс. «Війна — дурня, головне — маневри», — одразу оцінює президент ФФУ важливість таких зустрічей.

Але семінари семінарами, а журналістів найбільше цікавили конкретні та доволі звичні питання: що найбільше тривожить УЄФА в підготовці України, які наші міста найпроблемніші, чи розглядають єврочиновники варіанти проведення фіналу в інших країнах. Пан Суркіс, як завжди, випромінював робочу впевненість, а Мартін Каллен, як і слід було очікувати, відбувся нейтральними фразами.

Висновки — попереду

«Кожному місту–господарю доведеться зробити чимало, аби нас задовольнити; проблеми мають усі», — про такий стан речей ми давно знаємо. Однак представник УЄФА окреслив і конкретні негаразди кожного міста. Наприклад, у Києві досі немає достатньої кількості готельних номерів для прийняття фінального матчу. Готелі та аеропорт є головним болем Донецька. Харків, який ударними темпами розбудовує летовище та завершує оновлення стадіону, готується зводити й помешкання для туристів, але простих обіцянок замало, тому інспектори вимагають конкретних доказів і робіт.

А от Львів нещодавно визнали містом, яке найактивніше працює в питанні промоції турніру. У цій сфері чиновники УЄФА навіть рекомендують іншим трьом українським претендентам переймати досвід галичан. Попри це, місто Лева мусить швидше зводити стадіон, а також розібратися з місцевим аеропортом. Нещодавно до будівництва злітно–посадкової смуги тут долучилася британська фірма, яка має досвід таких робіт у кількох великих європейських аеропортах.

Учора Мартін Каллен зазначив, що Україна і Польща мають передбачити спрощення процедури перетину спільного кордону на період проведення Євро–2012. А також потішив тим, що наразі Європейський футбольній союз «не розглядає іншого формату проведення Євро–2012, ніж 4х4» (порівну українських і польських міст–господарів). Але остаточне рішення у визначенні міста, де відбудеться фінальний матч Євро–2012, та кількості українських міст, які прийматимуть турнір, УЄФА ухвалить на початку грудня.

23 листопада оголосять черговий звіт наглядової ради УЄФА щодо підготовки України до форуму. Перед цим у жовтні країною проїдуть кілька інспекцій, які дадуть оцінку українській льотній інфраструктурі та готовності стадіонів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністр спорту Польщі Мирослав Джевецький днями подав у відставку після звинувачень у лобіюванні інтересів грального бізнесу. Це сталося після опублікування газетою «Жеч Посполіта» стенограми розмов Джевецького з головою Асоціації грального бізнесу Польщі. Міністр запевняв співрозмовника в наявності у Сеймі людей, які допоможуть заблокувати ухвалення закону про підвищення податків для казино. З українського боку поспішили запевнити, що звільнення Джевецького не матиме ніяких наслідків для організації Євро–2012 в Україні й Польщі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>