Вони — працюють...

08.10.2009

На дипломатичному рівні Україна та Росія готові домовлятися з найгостріших проблем двосторонніх відносин. Про це повідомили керівники зовнішньополітичних відомств Володимир Хандогій та Сергій Лавров, які напередодні зустрічі глав держав СНД у Кишиневі обговорили найбільш актуальні для обох сторін питання. Зокрема, їм удалося узгодити текст спільної заяви учасників саміту і, як повідомив пан Хандогій, зняти деякі проблеми, «що виникли у зв’язку з майбутнім засіданням». А от чи відбудеться 9 жовтня в молдовській столиці повноцінна двостороння зустріч президентів Ющенка та Медведєва, — залишилося питанням, прикритим неприємною таємницею.

«Я не виключаю такої зустрічі», — сказав позавчора в Харкові Володимир Хандогій, відповідаючи на запитання журналістів. І нагадав: МЗС України неодноразово на різних рівнях намагалося зініціювати зустріч глав двох держав, але «відповіді на ці пропозиції поки що не отримано». Сам же український Президент у вчорашньому інтерв’ю Бі–Бі–Сі висловив надію, що зустріч із Медведєвим у Кишиневі таки відбудеться. «З нашого боку перепон (для такої зустрічі) немає. Сподіваюся, ця зустріч відбудеться. Особливо після того, що було зроблено російською стороною влітку, ця зустріч є необхідною». Москва, вочевидь, має інший погляд на це. Міністр закордонних справ Росії чітко дав зрозуміти: Медведєв не бажає планової зустрічі з Ющенком. «Якщо ви читали послання (малося на увазі резонансне телезвернення президента РФ, адресоване українському главі держави — Ред.), то у вас має бути якесь розуміння ситуації», — непрозоро натякнув Лавров журналістові, який на прес–конференції наважився поцікавився позицією Москви щодо цього. Сергій Лавров дипломатично нейтралізував питання, наголосивши, що наразі вистачає контактів на рівні МЗС України та Росії, і контакти ці «підтримуються постійно, робота йде без істотних пауз».

Щодо роботи зовнішньополітичних відомств, яка й справді триває вже понад десятиліття на одній із проблемних ліній — у питанні кордону в акваторіях Чорного та Азовського морів та в Керченській затоці, у Харкові міністри домовилися провести робочу зустріч співголів комісій, що займаються урегулювання цієї проблеми. Ті спробують знайти варіанти вирішення спірних моментів і підготують переговори «з участю повномасштабних делегацій». «Ми зацікавлені, аби ці домовленості не обмежували свободу пароплавства для російських та українських суден, — сказав Сергій Лавров, — не створювали перешкоди для цілісного господарського використання комплексу в інтересах двох країн».

Тема Чорноморського флоту РФ теж не стала у Харкові яблуком розбрату. Бо нікуди не зрушила. Обидва міністри повідомили, що діалог триває і що все частіше учасникам цих переговорів вдається знаходити «рішення практичних питань». Тож домовилися домовлятися далі у такому ж руслі — за висловлюванням пана Лаврова, «по–діловому, без політизації, розбурхування емоцій».

«Грузинську» проблему в Харкові, найвірогідніше, детально не обговорювали. Принаймні на запитання журналістів,чи прийме Україна пропозицію міністра зовнішніх справ Грузії Григола Вашадзе виконати роль посередника у кавказькому конфлікті, Володимир Хандогій відповів досить стримано. Мовляв, якщо попросять, то погодимося. А Сергій Лавров нагадав, що Грузія першою перервала дипломатичні відносини з Росією, тому він дуже скептично ставиться до «спроб посилати сигнали через засоби масової інформації», оскільки це свідчить «про розрахунок на публічне сприйняття тієї чи іншої пропозиції».

Як резюме Сергій Лавров закликав не політизувати російсько–українські відносини: «У цілому ми зацікавлені в тому, щоб в українсько–російських відносинах домінувала економіка, а керівництво (двох держав) домагалося усунення політичних суперечностей, і вони не ставали б гальмом для нашої співпраці».

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

На міністерській зустрічі в Харкові Сергій Лавров сказав, що посол РФ в Україні готується до приїзду в Київ. Йдеться про Михайла Зурабова, приїзд якого Москва призупинила на початку серпня. Це був один з сигналів різкого похолодання в стосунках між елітами двох країн, і саме це стало одним із наріжних аргументів у відомому телезверненні Дмитра Медведєва з критикою Віктора Ющенка.

Проте невдовзі вищезгадані слова глави МЗС спростувала речник президента РФ Наталя Тімакова. Позиція Москви стосовно нового посла не змінилася, і Михайло Зурабов ще не виїздить в Україну, наголосила прес–секретар Медведєва. «Поки що все залишається в такому вигляді, як залишається», — не вельми зграбно висловилася пані Тімакова, яку цитує «Інтерфакс».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Доброзичливі» українські дипломати підготували концепцію, як подружитися з Москвою?

Із кулуарів харківської зустрічі міністрів закордонних справ просочилася досить дивна інформація, яку враз розтиражували інтернет–видання. Начебто газеті «Коммєрсант–Україна» один високопоставлений український дипломат шепнув, що «доброзичливо налаштовані до Росії» чиновники на Михайлівській площі підготували до вчорашньої зустрічі концепцію поліпшення стосунків з Москвою. «У ній багато цікавого, — переповідає слова «доброзичливого» джерела «Коммєрсант–Україна». — Наприклад, пропонується відмовитися від жорстких заяв на адресу Москви, припинити публічні випади стосовно Чорноморського флоту, активізувати роботу в рамках СНД». Ще однією з тез цього напрацювання є пропозиція відмовитися від консолідації української позиції з позицією Грузії в міжнародних оганізаціях, зокрема в ПАРЄ й ОБСЄ, а також повернутися до практики погоджувати позиції Москви та києва в ООН. Утім, як поскаржився неназваний дипломат, ця миролюбна концепція «місяць лежить без руху» і досі не потрапила на очі Президентові Ющенку.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>