НОВИНИ ПЛЮС

07.10.2009

Спад економіки — більший, ніж очікували песимісти?

Спад економіки України в 2009 році складе 15–16%, спрогнозував учора екс–міністр фінансів Віктор Пинзеник під час зустрічі з представниками Американської торгової палати в Україні. «Це значно більше, ніж найбільш песимістичні прогнози», — цитує Пинзеника УНІАН. За його словами, дефіцит держбюджету цього року може перевищити 33% ВВП, а в 2010 році — 15% ВВП.

Як відомо, Кабінет Міністрів у проекті державного бюджету на 2010 рік встановив дефіцит бюджету в розмірі 46,7 млрд. грн., що становить 3,97% ВВП.

Конфлікт у Партії регіонів

Народний депутат Василь Кисельов (фракція ПР) закликає Віктора Януковича піти з посади лідера Партії регіонів. Про це він заявив учора на прес–конференції.

Нагадаємо, Кисельова, котрий намагався «відбити» кримську Партію регіонів у кримінальних авторитетів, нещодавно усунули з посади голови республіканської організації ПР, а потому й виключили з партії. Він програв також і змагання зі спікером ВР АРК Анатолієм Гриценком за вплив на Верховну Раду Криму, відтак учора Гриценко звільнив із постів ще одну «порцію» прибічників Кисельова (зокрема Сергія Цекова — з посади першого заступника голови ВР).

Перед цим Василь Кисельов повідомив про погрози на його адресу з боку колишніх однопартійців. У відповідь нардеп–«регіонал» Борис Колесников заявив в ефірі «5–го каналу», що вважає конфлікт навколо виключення з партії Василя Кисельова «дешевою міліцейською провокацією».

Диплом Кислинського перевіряє Міносвіти

Міністерство освіти і науки перевіряє справжність диплому про вищу освіту заступника голови СБУ Андрія Кислинського. Про це вчора на прес–конференції повідомив міністр освіти Іван Вакарчук. Відповідне доручення в Міносвіти прийшло від Юлії Тимошенко, передають «Українські новини».

Нагадаємо, раніше народний депутат від «НУНС» Геннадій Москаль навів докази того, що Кислинський не вчився в Київському національному університеті, відтак його диплом історика — вочевидь фальшивий. Москаль звернувся із проханням перевірити ці дані до Генпрокуратури та керівництва уряду. Юрій Луценко рекомендував СБУ перевірити наявність вищої освіту у Кислинського.

На Одещині поставлять пам’ятник румунському окупантові?

Одеська обласна організація ВО «Свобода» звернулася до Служби безпеки України та Міністерства закордонних справ «з вимогою вжити необхідних заходів із метою припинення процесу встановлення пам’ятника ідеологу «Великої Румунії» Александру Авереску в с. Озерне Ізмаїльського району». «Свободівці» вважають цю ініціативу частиною політики «румунізації» Бессарабії та Буковини. «Є інформація, що пам’ятник уже виготовлений, і реваншистські кола Румунії чекають на його встановлення», — повідомляють у прес–службі «Свободи», зазначаючи, ніби до цього причетний і генеральний консул Румунії в Одесі.

«Встановлення пам’ятника румунському окупантові на території України є наругою над українською нацією. Неприпустимо встановлювати пам’ятники особам, які захоплювали українські території і насаджували жорстокий окупаційний режим», — зазначив голова одеського обкому ВО «Свобода» Павло Кириленко.

Чому Кисельов пішов на «Інтер»

Відомий російський журналіст, голов­ний редактор і ведучий аналітичної програми «Нагорі» українського телеканалу TВi Євген Кисельов заявив про те, що припиняє роботу на ТВі і надалі співпрацюватиме з каналом «Інтер», де є ведучим щотижневого ток–шоу. Кисельов повідомив, що минулого тижня один з акціонерів TВi (Кагаловський) вдався до спроби встановити над каналом одноосібний контроль, «діючи при цьому жорсткими методами, певною мірою, силовими», а для Кисельова це неприйнятно. Газета «Коммєрсант–Україна» називає причиною звільнення Кисельова бізнес–конфлікт між власниками ТВі Володимиром Гусинським і Костянтином Кагаловським, екс–заступником голови правління ЮКОСа.

Свідки теж можуть мати адвокатів

Будь–який громадянин, якщо він виступає як свідок, має право на допомогу адвоката під час допиту або надання пояснень, а також при спілкуванні з представниками держорганів. Це випливає з рішення Конституційного Суду, ухваленого 30 вересня й оприлюдненого вчора, повідомляє «Інтерфакс–Україна». Таке рішення КС ухвалив, розглянувши звернення громадянина Ігоря Голованя з проханням розтлумачити положення Конституції «Кожний має право на правову допомогу».