Без голови МО — без голови і Генштаб

07.10.2009

Начальник Генерального штабу — головнокомандувач Збройних сил України Сергій Кириченко таки збирається подати у відставку. «Є час, коли вступають на посаду, а є час, коли її покидають, — сказав генерал в інтерв’ю виданню «Коммєрсант–Україна». — Не буває нічого вічного. Усе відбувається в рамках проблем і життєвих обставин». Кириченко зазначив, що ще не подавав рапорту про відставку, але най­ближчим часом збирається це зробити: «Можете зазначити, що в начальника Генерального штабу з’явилася думка, чи не занадто довго він перебуває на своїй посаді».

Звільнити з посади начальника Генштабу може лише указ Президента — Верховного Головнокомандувача Збройних сил. Оскільки Сергій Кириченко з 6 жовтня пішов на «лікарняний», до виконання обов’язків начальника Генштабу приступив його заступник Геннадій Воробйов.

Тим часом негласно у Генеральному штабі причиною відставки головнокомандувача називають украй скрутне становище Збройних сил, пов’язане з хронічним недофінансуванням. Нагадаю, Президент Віктор Ющенко назвав суму, закладену урядом на фінансування оборони у 2010 році «бюджетом розвалу Збройних сил». А вже цієї осені армія опинилася перед загрозою браку коштів навіть на харчування солдатів. Утім уряд в авральному порядку таки підкинув трохи грошей.