Сховані за парканом

07.10.2009
Сховані за парканом

Таку картину на Тарасовій горі змушені спостерігати й численні туристи. (Фото автора.)

Досі залишається схованою за зеленим парканом будівля Музею Тараса Шевченка в Шевченківському національному заповіднику. Реставрацію там мали завершити до Дня Незалежності, але з обіцяних урядом 22,5 мільйона гривень не надійшло й гривні.

На порозі зима, й працівники музею стукають у всі двері, сподіваючись на допомогу. Адже осіння погода може призвести до підтоплення нижнього поверху. Вони вже відправили листа Президенту Вікторові Ющенку, Голові Верховної Ради Володимирові Литвину та Прем’єр–міністру Юлії Тимошенко.

«У музеї вдалося завершити тільки загальні будівельні роботи, зокрема зробили водовідведення й гідро­ізоляцію», — розповідає «УМ» генеральний директор Шевченківського заповідника Мар’ян Піняк. За його словами, у такій безвиході підставити плече обіцяє черкаська обласна влада. Днями в облдержадміністрації відбулася розширена нарада, на якій ішлося про те, щоб терміново відшукати необхідні кошти й підготувати будівлю до зими за свій рахунок. Обласне управління капітального будівництва, що є замовником реставрації будівлі Музею Тараса Шевченка в Каневі, пообіцяло впоратися з завданням.

Водночас Мар’ян Піняк не втрачає надії, що обіцяні урядом кошти таки надійдуть до Канева. І сподівається, що інформація про те, що Прем’єр–міністр підписала розпорядження про виділення заанонсованих мільйонів, не є черговою заспокійливою обіцянкою.