«Круті мачо» просять поради

03.10.2009

— Президентські вибори зараз нагадують кастинг тих, хто більше запропонує, — каже політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. — Кандидати, які так активно піаряться, не працюють у логіці національного, історичного, ідеологічного проектування. «Почути кожного», прохання допомоги в питанні знищення корупції, розповісти про свавілля чиновників — це все не логіка майбутнього Президента. Кандидат у президенти має знати, як розв’язувати ті чи інші проблеми, а не просити поради у виборців.

На думку Вадима Карасьова, такі претенденти, які позиціонують себе «крутими мачо», — не політики. І не може політик сліпо керуватися масовим настроєм. Він має бачити далі «простої людини». «Не може політик говорити, мовляв, нам не слід іти в НАТО тільки тому, що 70 відсотків із тисячі–двох респондентів — проти цього. Бо в такому випадку навіщо нам політики, уряд і Верховна Рада? Можна ж усі завдання вирішувати шляхом соціологічних опитувань!» — каже Карасьов.

На думку політолога, є тільки одна людина, яка не займається популізмом, а розуміє, що вона мусить робити, — Президент Ющенко. Вадим Карасьов каже, що відмінність В.Ю. ще раз яскраво проявилася на щоквартальній прес–конференції Президента в середу. І, попри невтішні прогнози соціологів, політолог із Банкової вважає, що чинний Президент має шанс посісти пост повторно.

— Його шанс — у тому, — переконаний Карасьов, — що він, на відміну від інших претендентів, розуміє, що вибори мають стосуватися майбутнього і сьогодення України, а не просто бути суперечкою навколо локальних соціальних речей. А якщо зважати на соціологію, то 30 відсотків людей, які ще не визначилися, якраз і можуть підтримати Президента. Особливо з огляду на те, що рейтинги ключових гравців якщо не стоять на місці, то поволі падають.

Ярополк БРИНИХ