Оксана Зінов’єва: Аналогічний проект на Бі–Бі–Сі теж виходить у запису

02.10.2009
Оксана Зінов’єва: Аналогічний проект на Бі–Бі–Сі теж виходить у запису

Відомий репортер Оксана Зінов’єва дебютувала в ролі ведучої на загальнодержавному каналі. (Фото надане прес–службою телеканалу «Україна».)

Учора на телеканалі «Україна» вдруге вийшла 40–хвилинна програма «Готовий відповідати». Формат нового політичного телепроекту — безпосереднє спілкування політиків і «електорату», причому на території людей — у регіонах. Останній фактор — мандрівний формат — і пояснює «бідність» картинки, технічні складності з мікрофоном, потребу ведучої вказувати рукою на того, хто запитує, «отой чоловік у коричневому піджаку». Але за формою, над якою треба працювати й працювати, і на яку тільки й звернули увагу критики–експерти, не всі побачили перевагу змісту, сенсу. Професійний монтаж зробив програму однаково динамічною від початку до кінця, і не «безрозмірною», бо в питаннях політичних ток–шоу «розмір» теж має значення. Про специфіку нової програми ми говоримо з її ведучою, керівником каналу «Новини» ТРК «Україна», який обіцяють запустити з нового року, Оксаною Зінов’євою.

 

— Оксано, чого б не було у проекті «Готовий відповідати», якби іноземні спеціалісти не були консультантами у процесі її підготовки?

— «Готовий відповідати» — це не закуплений формат, а програма, аналогічна тій, що йде на Бі–Бі–Сі — Question Time («Час відповідати»). Консультації з британцями дали розуміння виробництва програми, в якій політик напряму спілкується з людьми. Це лише картинка на екрані дуже проста, а технологія виробництва складна. Насамперед тим, що це програма, яка їздить країною, — їздить світло, декорація, велика кількість людей — майже півсотні. Усе кожного разу треба мобільно і злагоджено встановити, перевірити і працювати на майданчику. Треба за кілька днів зуміти налаштувати на телевізійну зйомку людей, які до цього ніколи з телезйомками не стикалися.

Британці в подібному проекті працюють лише з анкетами охочих поставити запитання політику, які люди заповнюють на сайті програми. У нас не всі, особливо люди старшого віку, мають доступ до інтернету. Тому ми додали для контакту телефон.

— За яким принципом відбувається підбір «гість програми — місто»? Хто, крім кандидатів у президенти, буде відповідати на запитання аудиторії?

— Ми орієнтуємося на графіки поїздок Україною політиків. Проблемою є те, що наші політики, за їхніми ж словами, не мають перспективних планів. (Британці цього не розуміють, у них усе організованіше й чіткіше). Тому складно узгодити місцезнаходження ймовірного гостя програми за місяць наперед і навіть за два тижні. Мало хто з політиків погоджується їхати в запропоноване нами місто лише заради програми.

Ми сподіваємося, що вдасться підготувати «Готовий відповідати» не лише з кандидатами в президенти, а й такі, що стосуватимуться актуальних тем, наприклад, «свинячого» грипу чи курсу долара. Про проведення Євро–2012 ми знімали «пілот», можливо, буде й подібна програма.

— Багатьох телекритиків розчарувало те, що «Готовий відповідати» виходить не в прямому ефірі, а в запису — монтаж дає більше можливостей зробити «потрібну» програму. Творці проекту не могли не передбачати такої закономірної реакції, то чому обрали саме записний варіант виходу в ефір?

— Не в прямому ефірі програма виходить через технологію виробництва. Кожного разу в нас нова локація — новий майданчик. Це завжди різні зали, які не надто пристосовані для телевізійного запису. В Одесі, наприклад, була проблема з акустикою. У Львові знімали в театрі Леся Курбаса, такий зал краще пристосувати для телезйомок, проте приміщення мале.

Технічно без збоїв дати з регіонів чистий прямий ефір протягом 40 хвилин дуже складно. Глядачеві не цікаво спостерігати, як до когось під’їжджає мікрофон; когось ми просимо повторити запитання, бо його спочатку погано чути (а в умовах нестаціонарної студії таке трапляється часто) — це телеглядача просто дратує. Я скажу більше, аналогічний проект на Бі–Бі–Сі теж виходить у запису, хоча пишеться в режимі прямого ефіру. Ми робимо це так само.

Візьмемо випуски Сi–Eн–Ен. Там більшість прямих включень, наприклад, із гарячих точок в апаратній отримують за 5—10 хвилин до появи в ефірі, — щоб дати чисту телекартинку. Думаю, ніхто не сумнівається у професіоналізмі Сi–Eн–Ен.

Хтось каже: ток–шоу в прямому ефірі — це свобода слова. Хіба мало було прикладів, коли в прямому ефірі на вітчизняному телебаченні відбувалися маніпуляції?! Наскільки ми маніпулюємо в кожній програмі, світові можуть повідати три експерти, яких ми щоразу запрошуємо у програму: представник медіа, політолог і представник творчої інтелігенції.

— Український глядач політичних ток–шоу вже звик бачити на екрані стильні і сучасні студії. Тому зал, в якому відбувалася зустріч із першим гостем «Готовий відповідати», розчарував, певно, всіх. Були претензії і до звуку. Якщо є технічні проблеми, які неможливо вирішити в регіонах, можливо, простіше було б не почергово їхати в Одесу, Львів і так далі, а привезти на день у Київ спочатку 100 одеситів, потім 100 львів’ян?

— Дійсно, є студії, в які вбухали мільйони. Такі дороговартісні декорації з собою возити країною ніхто не буде. У першій програмі в Одесі, до речі, ми не змогли поставити всю студію, бо не виявилося достатньо місця.

Суть програми «Готовий відповідати» — спілкування людей з політиками на своїй території, змінювати не збираємося. Її формат — мандрівна програма. До речі, ми не платимо людям за участь у програмі, що відсіває тих, хто приходить на телебачення заради невеликого підзаробітку. До нас приходять ті, хто має активну життєву позицію.

Дехто з телекритиків після виходу одеської програми закидав, що бабуся, яка ставила останнє питання Яценюку, — підставна. А вона, дізнавшись про «Готовий відповідати» в Одесі, змусила правнука зайти на наш сайт, зареєструватися від її імені. Потім прийшла з правнуком на ефір. Скажу відверто, під час зйомок я весь час переймалася тим, щоб їй не стало погано — приміщення ж невелике, потужне світло, багато людей.

— Оскільки ТРК «Україна» належить Рінату Ахметову, дехто з політологів вважає, що в «Готовий відповідати» за три дні до виборів обов’язково перед людьми з’явиться кандидат від Партії регіонів Віктор Янукович. Чи може так статися?

— В останньому перед виборами випускові програми планується або участь кількох кандидатів, або в ній взагалі не буде кандидатів у президенти. У нас є кілька ідей, вони обговорюються. Робити цю програму не паритетною ми не будемо.

Ми запросили для участі у програмі більшість кандидатів — із тих, хто заявив про участь у виборах. Люди вже спілкувалися з Яценюком і Гриценком, наступний — Володимир Литвин. Також ми надіслали запрошення діючому Президенту, Прем’єрові, Тигіпку, Симоненку, Тягнибоку, і в тому числі Януковичу. Згоди вони поки що не дали.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>