Перемогти Запоріжжя

02.10.2009
Перемогти Запоріжжя

«Портовик» та «ЗТР» — основні претенденти на чемпіонство. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

І чоловічий, і жіночий чемпіонати України з ручного м’яча вже набрали обертів, а представники сильної статі навіть встигли почати змагання й на міжнародній арені. Цього сезону на старт першості вийшло, як і планувалося, вісім команд. В еліті нашого чоловічого гандболу донецький «Політехнік» замінив киян з «Авіатора» — останню команду попереднього чемпіонату. Таким чином, у суперлізі тепер немає жодного столичного колективу.

 

Чемпіон без бомбардира–«втікача»

Після п’яти турів уже можна визначити, хто і які плекає амбіції. Традиційно найбільший апетит проявляє «Запоріжтрансформатор» — 12–разовий чемпіон країни. Кілька днів тому рада засновників клубу висловила недовіру В’ячеславові Дідушенку, який привів запоріжців до останнього чемпіонства. Тепер команду очолюватиме колишній другий тренер — Олександр Рєзанов. Головною причиною такої пертурбації став невдалий виступ «ЗТР» у кваліфікаційній групі Ліги чемпіонів, де після перемоги й нічиєї він поступився першим місцем грецькому ПАОКу за кількістю забитих м’ячів.

«У цьому сезоні ми знову збираємося взяти українське «золото», а також якомога далі пройти в Кубку ЄГФ — другому за значимістю європейському турнірі», — розповідає новий головний тренер запоріжців. Він відзначає, що основні конкуренти, «Портовик» та «Будівельник», у міжсезоння суттєво підсилились вправними виконавцями, тоді як чемпіони втратили Сергія Онуфрієнка — найкращого бомбардира останньої вітчизняної першості. Тепер цей правий напівсередній виступає в чемпіонаті Білорусі в складі мін­ського «Динамо».

Однак наразі чемпіони не зазнали ще жодної поразки й очолюють турнірну таблицю. В останньому турі вони в запорізькому дербі здолали «Мотор–ЗНТУ–ЗАБ». Нині четверта команда минулого сезону знайшла сильного спонсора в особі місцевого заводу «Мотор–Січ», що раніше підтримував жіночий «Мотор». І хоча чемпіони легко перемогли, переповнена арена зайвий раз засвідчила, що центром вітчизняного гандболу є саме Запоріжжя.

Претензії з підставами

Не приховує бажання ще раз потриматися за золоті нагороди «Портовик» із Південного Одеської області. Принаймні, зі слів тренера команди Олега Сича, саме таке завдання керівництво поставило перед його підопічними. «Стартували ми не найкращим чином, адже хотілося б мати стовідсотковий результат», — ділиться думками уродженець Київщини, котрий уже приводив «портовиків» до чемпіонства в 2006–му.

Однією із передумав досягнення успіху має стати повернення кількох вихованців клубу, які раніше шукали щастя за кордоном. Йдеться про лівого напівсереднього Юрія Маньковського, правого напівсереднього Олега Кумогородського та розігруючого Михайла Цапа, на якого також розраховують і в збірній України. Таке підсилення свідчить про доволі надійні фінансові тили «Портовика», який останніми роками цим похвалитися не міг. Зокрема, пан Сич ще рік тому скаржився, що його гравців постійно переманюють клуби з більшим бюджетом.

За що поборемось?

Інтереси Київщини в суперлізі відстоюватиме «Будівельник» — срібний призер попереднього чемпіонату. Стартували броварчани не надто вдало: якщо виїзну поразку від «Портовика» ще можна пояснити, то фіаско на майданчику потенційно слабшого луган­ського «Буревісника» є відвертою невдачею.

«Цього сезону в нас стоїть завдання знову потрапити до трійки призерів», — «обережний» тренер Микола Степанець не приховує, що йому хотілося б нарешті стати й чемпіоном. Адже в Бровари повернулися вихованці клубу Микола Коваленко та Вадим Анісімов, які мають відчутно підсилити команду, а фінансує колектив місцева будівельна організація. Але тренер наголошує, що й головні опоненти теж не ослабились, тому боротьба за медалі обіцяє бути цікавою.

Можливо, після приходу нових спонсорів спробує поборотися за нагороди й «Мотор–ЗНТУ–ЗАБ». А от донецькі «Політехнік» та «Шахтар–Академія» переважно перейматимуться тим, як не понизитися в класі. Наразі ж новачки–«політехніки» демонструють кращі результати, ніж старожили–«шахтарі».

 

ТАБЛО

Українська суперліга. Чоловіки. 5–й тур. «Мотор–ЗДТУ–ЗАБ» — «ЗТР» — 22:31, «Портовик» — «Будівельник» — 23:21, «Буревісник» — «Динамо» — 20:20 (перша нічия чемпіонату), «Політехнік» — «Шахтар–Академія» — 35:28.

Турнірне становище: «ЗТР» — 10, «Портовик» — 8, «Будівельник» — 6, «Буревісник» — 5, «Політехнік», «Мотор» — 4, «Динамо» — 3, «Шахтар» — 0.