РАХУНКОВА ПАЛАТА

02.10.2009

35,1 мільярда доларів

становив у серпні цього року державний і гарантований державою борг України, що на 5,6 відсотка більше, ніж станом на 31 липня поточного року. За даними Міністерства фінансів, дер­жавний і гарантований зовнішній борг на кінець серпня — більше 23 мільярдів доларів США, а державний і гарантований державою внутрішній борг — більше 11 мільярдів американських доларів. Загалом протягом січня–серпня цього року сума державного і гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на більш ніж 91 мільярд гривень, або 48,1 відсотка.

 

350—400 мільйонів євро

розраховує отримати в кредит НАК «Нафтогаз України» від Європейського банку рекон­струкції та розвитку на підтримку діяльності компанії. Як повідомив виконуючий обов’язки міністра фінансів Ігор Уманський, наразі з ЄБРР тривають переговори щодо умов надання позики.

 

500 тисяч українців

працюють у Польщі, за неофіційними даними. Як пише видання «Файненшнл таймс», багато наших співвітчизників їздили на заробітки у сусідню країну ще в 90–х роках, а ось потрапити в Польщу стало значно складніше після вступу країни до Шенгенської зони. Попри це, констатує видання, донині чимало українців в’їжджають сюди за туристичними візами, хоча потім залишаються у Польщі працювати.

 

160 тисячам гривень

еквівалентний сертифікат, який передала на реставрацію Львівського музею «Тюрма на Лонцького» голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко. Кошти будуть спрямовані на оновлення приміщення музею. Як зазначила перша леді країни, меморіал має стати пам’ятником усім замордованим і страченим політв’язням, запорукою того, що злочини тоталітаризму ніколи не повторяться: «Це важливо для нас у першу чергу тому, що без знання минулого неможливе розуміння реалій сьогодення і творення майбутнього».

 

32 тисячі дітей

чекають на усиновлення в Україні. Із них 27 тисяч — діти, яким виповнилося шість років. За повідомленням директора Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства сім’ї, молоді та спорту Людмили Волинець, сьогодні в Україні намітилася нова тенденція, коли українці усиновлюють старших дітей — від 6 до 18 років. А очільник Мінсім’ї Юрій Павленко додав, що лише упродовж 2004—2008 років національне усиновлення зросло на 30 відсотків. Також уперше за багато років кількість українських усиновителів перевищила закордонних.

 

28 тисяч українців

які виїхали на заробітки в Італію, подали документи на легалізацію. Як повідомив голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький, наші співвітчизники є лідерами серед етнічних груп, хто подає заявки, — 14,3 відсотка. Основні причини неактивності набуття легального статусу є жорсткі умови, виставлені урядом Італії, які передбачають, зокрема, обов’язковість річного доходу не менше 20 тисяч євро.

 

850 видів нових живих організмів

виявили вчені Австралії за час чотирирічної роботи. Про це група науковців повідомила під час конференції, присвяченій еволюції і різноманітності, в австралійському місті Дарвін. Обстеживши підземні печери та гроти, а також підземні води, біологи виявили нові види комах, ракоподібних, черв’яків і риб. Практично всі знайдені організми, констатували вчені, сліпі й позбавлені забарвлення, що свідчить про їхнє життя, далеке від сонячного світла.

 

40—60 відсотків

може становити зростання обсягу інтернет–аудиторії у 2010 році. За словами співзасновника інтернет–компанії TIMETOSHOP Марії Бех, лише протягом останніх «докризових» років західний ринок інтернет–продажів продемонстрував зростання удвічі. А в Україні обсяг інтернет–продажів у минулому році становив 300 мільйонів гривень.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>