У мурах зазвучить орган

26.09.2009
У мурах зазвучить орган

Українських органістів пора заносити в Червона книгу. (Фото з сайту vn.minut.ua.)

У Вінниці вже десятиліттями триває справжня музична традиція — фестиваль під назвою «Музика в монастирських мурах». Щороку восени українські органісти разом із закордонними колегами збираються в римо–католицькому храмі Матері Божої Ангельської й беруться за виконання справжніх шедеврів органної музики. І цьогоріч музиканти не зрадили традиції: починаючи з 20 вересня, щонеділі шість тижнів поспіль у храмі не замовкатиме орган — гратимуть музиканти зі світовим ім’ям.

Так, відкрив фестиваль відомий болгарський органіст Янко Марінов. Він заграв твори Баха, Генделя, Букстехуде та інших відомих класиків. У наступні дні фестивалю «органну естафету» перехоплять священик, всесвітньо відомий австрійський органіст Йохан Трумер — екс–директор Інституту церковної музики, доктор музикології і теології, та Іштван Елла з Будапешта — один із провідних органістів Європи. Як розповів «УМ» художній керівник фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков, гості в захопленні від української публіки. «Перший раз Йохан Трумер завітав в Україну минулого року, — каже «УМ» Георгій Володимирович. — Він у захваті від наших поціновувачів органної музики. Його вразило те, з якою швидкістю розходяться квитки на наш фестиваль у канцелярії храму». Втім серед шести органістів Україну на цьогорічному фестивалі представлятимуть лише двоє музикантів — органіст Євген Верещагін та сам організатор фестивалю Георгій Курков.

Усі учасники фестивалю гратимуть на єдиному у Вінниці органі. Інструмент пережив варварське знищення, реконструкцію, демонтаж і кілька років «клінічної смерті». Після реставрації на фронтоні органу викарбували напис «Помреш, щоб воскреснути». Як сумно констатує Георгій Володимирович, якщо орган ще можна відновити, то українські органісти скоро можуть потрапити у своєрідну Червону книгу. «Треба підтримувати абсолютно все, що стосується культури, — переконаний Георгій Курков. — Сьогодні хіба ще трошки приділяють увагу фольклору, і то не автентичному». Загалом на фестиваль, який триватиме до 25 жовтня, можна ще потрапити, придбавши запрошення в канцелярії костьолу. Як запевнили організатори, всі кошти будуть спрямовані на відновлення органу.

Ярина ГОРОДИСЬКА