Бюджет блокування

22.09.2009

Сьогодні парламент знову збирається на пленарне засідання. Питань накопичується чимало, з останніх важливих — потреба почати розгляд проекту бюджету–2010, але Верховна Рада продуктивністю все ще не відзначається. Вчора після погоджувальної ради спікер Володимир Литвин заявив, що чітких домовленостей з приводу розблокування трибуни парламенту немає. За його словами, народні депутати розійшлися з погоджувальної ради «у стані важких роздумів, оскільки атмосфера напруження зростає».

Голова ВР повідомив, що в числі перших питань, запланованих до розгляду парламентом, — пакет соціальних законів, звіт уряду про виконання бюджету за 2008 і 2009 роки, заслуховування інформації ради НБУ про грошово–кредитну політику, і вже після цього планується презентація урядом держбюджету–2010.

Напередодні поновлення сесійних засідань парламенту глава секретаріату Президента Віра Ульянченко заявила, що, за певними даними, між БЮТ і ПР уже є домовленість про прийняття бюджету. «Він вигідний тим двом фракціям, які давно співпрацюють і демонструють у таких питаннях спільну позицію», — сказала Ульянченко в інтерв’ю каналу ICTV.

Але «регіонали» таку домовленість заперечують. «Проект бюджету, поданий до Верховної Ради, заснований на нереальних показниках... Тимошенко подає цифри, які завжди розходяться з життям», — каже голова ПР Віктор Янукович. Він закликав розробити реалістичний проект, без «популістських обіцянок», водночас виступаючи за підвищення мінімальних пенсій і зарплат.