Розмалюй мені каву

19.09.2009
Розмалюй мені каву

У Парижі щороку проводять конкурс молодих винахідників Європейського Союзу. Одним із переможців нинішнього, вже 21–го, змагання став 20–річний студент із Мальти Філіп Кардона. Його винахід називається Engineering Cappucino Logo Printer — пристрій для нанесення написів чи кольорових малюнків на... піну капучіно.

Як відомо, капучіно — це італійський кавовий напій із додаванням пінистого молока чи вершків, які вкривають поверхню білим шаром. Його інколи для смаку та прикраси ще покривають шоколадним або кавовим порошком. Вправні кухарі чи офіціанти і раніше могли створити простенький малюнок на поверхні напою. А Кардона вирішив автоматизувати цей процес, одночасно збільшивши можливості вибору малюнків чи рекламних написів. На картах пам’яті «друкарки» записані векторні малюнки або написи; головка пристрою здатна рухатися у трьох вимірах, відтворює їх на поверхні піни. Туш, до складу якої входять харчові барвники та згущений гліцерин, не шкідлива для здоров’я і не псує смак напою.

Наразі для малювання можна використовувати лише два кольори. Окрім капучіно, пристрій здатен друкувати написи та прості малюнки на тістечках, вафлях та навіть на пивній піні, якщо вона стабільно густа.

На конкурсі в Парижі були представлені 87 проектів із 15 країн. Вік винахідників — від 14 до 20 років. Загальний призовий фонд становив 51 500 євро. Розігрували три перші (по 7000 євро), три другі (по 5000) та три треті (3500) премії. Перші місця посіли юні винахідники з Ірландії, Швейцарії та Польщі. А от винахід мальтійця заробив лише «срібний» приз.