Знову сохнуть каштани

17.09.2009

У Черкасах, як і в Києві, хворіють каштани. Зелене розкішне листя скрутилося і набуло коричневого кольору. Загалом у місті чотири тисячі таких дерев, половина з яких росте на центральному бульварі імені Тараса Шевченка.

Екологи кажуть, що міські каштани постраждали після набігу каштанової молі. Ця ненажерлива гусінь має такий шалений апетит, що, занурившись усередину листка, виїдає до 70 відсотків його поверхні. Тому передчасно опадає листя, дерева знесилюються і є небезпека, що вони можуть засохнути.

Щоб урятувати черкаські каштани, міська влада оголосила про створення фонду спасіння каштанів, куди кожен небайдужий може перераховувати гроші для порятунку цих дерев.

«Для боротьби з каштановою міллю, яка пошкодила всі дерева у місті, необхідно близько 200 тисяч гривень. У міському бюджеті таких коштів немає. Тож ми й звертаємося до всіх, хто переймається долею міських каштанів, аби допомогли зібрати кошти на їх відновлення», — розповідає начальник відділу екології та раціонального природокористування Черкаського міськвиконкому Володимир Гусаченко.

Після збору необхідних грошей на боротьбу з каштановою міллю черкащани планують спорядити цілу армію комах — трихограм. Їх виростять у науково–виробничому центрі «Черкасибіозахист». Для звільнення від «загарбників» одного дерева необхідно на його стовбур висадити 50–тисячний «десант» цих комах. У тому, що ця дрібнота вміє воювати з міллю, можна не сумніватися. Як пояснюють екологи, розмножуючись, самки трихограми шукають відкладені на листку яйця молі й відкладають усередину свої, а через 24 години личинки трихограм починають смакувати яйцями молі, повністю знищуючи шкідника. Нагадаємо, в Києві боротися з міллю планують за допомогою ін’єкцій пестицидів, які вводитимуть у деревину. Обробка одного дерева коштуватиме 25—30 доларів.