Не гальмуй, релаксуй!

17.09.2009

Світова фінансова криза відсвяткувала свій перший день народження. За рік, що минув від «завалу» потужного американського банку, в нас багато чого змінилося. Але найголовніше, як стверджують психологи, — збільшився рівень тривожності населення. Люди з острахом дивляться у своє майбутнє, малюють в уяві картини можливих невдач і не можуть розслабитися та відпочити від турбот навіть у вільний час. А це, як доводять численні дослідження, негативно впливає і на продуктивність роботи, і на міжособистісні стосунки (у родині, між друзями, колегами тощо), і на стан здоров’я (сотні хвороб мають психосоматичну природу, тобто з’являються в результаті «розхитаних нервів»).

Тому, як наголошують психологи, криза кризою, а радіти життю все одно треба. Тим паче що сьогодні існує велика кількість простих і водночас дієвих способів покращити психоемоційний стан людини, зняти внутрішнє напруження і звільнити багатостраждальну голову від ярма негативних думок. Найпростіший із них — це релаксація, яку можна зробити як удома, так і на своєму робочому місці.

«Для початку варто купити такий світильник, у якому вибагливо переливаються химерні фігури, — каже практичний психолог, соціальний педагог однієї зі столичних шкіл Галина Єгорова. — Якщо є можливість, пригасіть світло, щоб домінував цей прилад. Запаліть аромалампу з релаксуючою ефірною олією (наприклад, бергамотом, лавандою, м’ятою), увімкніть приємну музику (спеціальні композиції для розслаблення знайти зовсім не важко). Сядьте в крісло, вмостившись там максимально комфортно, наскільки це вдається. Візьміть у руки світильник і зосередьте свою увагу на яскравих образах, які перетікають один в одного. А тепер уявіть — вухо чує не набридливого начальника, а чудові звуки природи, очі бачать не комп’ютер, а фантастичні картини, ніс відчуває не тютюновий сморід, а ніжні аромати трав і квітів. Тіло не застигло у звичній робочій позі, а розслабилося в зручному кріслі. Завдяки комплексному впливу на всі органи чуття 15 хвилин такого релаксу відчутно покращують стан людини. Самопочуття просто не може не змінитися!»

За словами психолога, якщо ви не можете влаштувати такий «сеанс» на робочому місці (скажімо, в кабінеті не підтримують вашого прагнення гармонізуватися), треба скооперуватися з іншими колегами, зібратися в одній кімнаті й приділити відпочинку 15—20 хвилин. При цьому слід вимкнути «мобілку» і викинути з голови всі важкі думки. А ще було б чудово, якби в цій кімнаті працював іонізатор повітря, який очищує приміщення від пилу, мікробів та неприємних запахів. А замість звичайної аромалампи краще використати ультразвуковий ароматизатор, який непомітно розпилює ефірні олії по всій кімнаті, не нагріваючи їх. Мікроскопічні частинки надовго зависають у повітрі, дуже повільно опускаються на меблі, килим, на шкіру людей, а через неї швидко потрапляють в організм і допомагають максимально розслабитися та зняти напруження. Після такого комплексного впливу людина перебуває в зовсім іншому психоемоційному стані. І дивиться на «страшні проблеми» зовсім по–іншому.