Нащо нам та голка?

17.09.2009

Медики Черкаської міської поліклініки №5 перші в області відмовилися від голки: віднедавна тут працює новий прилад, за допомогою якого можна зробити аналіз крові, не роблячи жодного проколу на тілі пацієнта. Ця новинка не тільки для тих, хто панічно боїться «колючих» процедур. Вона й для тих черкащан, які вважають за краще витрачати гроші не на лікування хвороб, а на їхнє попередження.

За словами головного лікаря поліклініки № 5 Миколи Тарасова, аналізатор крові взято в оренду в Харкові у фірми, відомої виробництвом обладнання для космічної галузі. За допомогою датчика, який кріпиться на кровоносні судини, за десять хвилин комп’ютер сканує 117 різних показників крові. А в результаті людина швидко і безболісно отримує на руки купу інформації про стан свого здоров’я.

«В інформативному бюлетені є дані про загальний аналіз крові, рівень цукру в крові, печінкові та ниркові проби. Тут подано показники роботи серця, гормонів щитовидної залози, функцій дихання, кровопостачання серця та м’язів, навіть схильності до новоутворень тощо», — пояснює «Україні молодій» начальник медичної частини Черкаської міської поліклініки № 5 Ірина Струтинська. Вона зазначає, що такі обстеження дають лікареві підказку, що саме людина має дообстежити і яких профілактичних заходів має вжити, щоб залишатися здоровою.

 

ДОВІДКА УМ

Не всі знають, що традиційні аналізи крові, які здає практично кожен хворий, можуть дати інформацію не лише про наявність в організмі запального процесу.

Так, ЗАГАЛЬНИЙ аналіз крові здатний виявити: туберкульоз, онкологічні захворювання, стійке та тривале підвищення артеріального тиску, ревматичні захворювання, коліт, ентерит, гломерулонефрит, інші захворювання нирок.

Аналіз крові НА ЗГОРТАННЯ здатний виявити: коліт, ентерит.

Аналіз крові НА ЦУКОР здатний виявити: онкологічні захворювання, ішемічну хворобу серця, цукровий діабет, холецистит, панкреатит, гепатит.