Гучний успіх «тихих»

17.09.2009
Гучний успіх «тихих»

Сергій Мінченко став чемпіоном у греко–римській боротьбі. (Фото прес–служби НКІУ.)

Відомо, що український спорт інвалідів посідає провідні позиції в світі. Сприяють цьому чудові умови підготовки, які мають на батьківщині люди з фізичними вадами. Чого варта лише база в Євпаторії — позаздрити творінню президента На­ціонального комітету спорту інвалідів Валерія Сушкевича можуть і здорові атлети. Тож закономірно, що зі змагань найвищого рангу наші паралімпійці регулярно привозять силу–силенну медалей. Не стали винятком і ХХІ Літні дефлімпійські ігри для людей із вадами слуху, що завершилися позавчора на острові Тайвань. Загалом упродовж 11 днів за нагороди в 14 дисциплінах змагалися понад 5000 спортсменів, серед них — і 147 українців.

У столиці цієї своєрідної китайської автономії, Тайпеї, наша збірна здобула аж 67 медалей (20 золотих, 22 срібні, 25 бронзових), посівши в командному заліку другу позицію. Перед нами розташувалися росіяни (29+41+28), а третіми стали корейці (14+13+7). Зокрема, в ігрових видах здобули перемоги українські футболісти (у фіналі обіграли росіян 3:2), волейболістки (здолали американок), а також і чоловічий, і жіночий дуети у пляжному волейболі.

Оскільки ще торік уряд України вирішив відзначати звитяги паралімпійців і здорових спортсменів однаковими грошовими преміями (700 тисяч гривень за «золото», 500 — за «срібло», 350 — за «бронзу»), виходить, що на винагороди дефлімпійцям піде більше 32 млн. грн.

Приїхати завтра на зустріч спортсменів в аеропорт «Бориспіль» збирається навіть Прем’єрка Юлія Тимошенко.