Ювілей серед колишніх

15.09.2009
Ювілей серед колишніх

Президент вітає старих рухівців. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президентські урочистості

«Істинний батько нашої державності» — такий комплімент отримав «Народний рух України за перебудову» від Віктора Ющенка. Президент не шкодував компліментів під час офіційних урочистостей із нагоди 20–річчя створення НРУ в Палаці «Україна». «Ця подія (створення Руху. — Авт.) змінила наше життя, нас самих і визначила долю України. Рух першим чітко і ясно визначив нашу головну мету — добитися і реалізувати незалежність, добитися і реалізувати нашу державність. Слава за це Рухові!» — сказав глава держави.

Віктор Ющенко від імені держави висловив подяку засновникам Руху — Іванові Драчу, Дмитрові Павличку і Михайлові Гориню, Ігореві Юхновському, Ярославу Кендзьору, десяткам, сотням, тисячам людей, які стояли біля витоків опозиційного фронту. Багато з них, утім, зараз уже не є членами Народного руху — мається на увазі НРУ як партії.

Президент закликав прихильників Руху до патріотизму, який об’єднав би їх сьогодні, коли багато хто «спекулює іменем Руху». «Політичні трансформації Руху — справа історії. Правда — одна: справжній багатомільйонний український рух був завжди один. Його ім’я — українська національна ідея, навколо якої об’єднуються і здатні об’єднатися мільйони і мільйони українських громадян», — зазначив Ющенко. Він додав, що сповідує дер­жавницькі принципи, і висловив застереження з того приводу, що до влади зараз «прагнуть неукраїнські сили». «Я не хочу, щоб прозріння у середовищі українських патріотів настало занадто пізно. Під загрозою всі наші завоювання, наша мова й культура, наша європейська перспектива», — сказав Президент.

Незадоволені вивіскою

Урочистості в Палаці «Україна» на честь рухівського ювілею відбувалися з ініціативи саме президентської сторони. Тим часом слід пам’ятати, що партія Народний рух зараз перебуває в коаліції з Блоком Тимошенко. Керівництво НРУ розкритикувало організацію офіційних урочистих заходів із нагоди 20–річчя Руху. Голова партії Борис Тарасюк поскаржився, що до складу оргкомітету включили тільки одного нинішнього рухівця — В’ячеслава Коваля. «На тритисячну залу рухівцям (членам партії Тарасюка. — Ред.) запропонували сто запрошень. Це для партії, яка має 67 тисяч фіксованих членів у різних куточках нашої країни. Ми просили тисячу запрошень. Нам відмовили. Натомість ми знаємо, що було запрошено багато студентів, щоб заповнити місця в Палаці «Україна», — заявив пан Тарасюк на прес–конференції, яка відбулася того ж дня, що й заходи в «Україні».

У свою чергу Коваль повідомив, що працювати у складі оргкомітету виявилось «неможливо». Він розкритикував те, що свято проходило під вивіскою «НРУ за перебудову». «Рух 1989 року як «Народний рух України за перебудову» проіснував всього рік. Уже в жовтні 1990 року назву було трансформовано», — зауважив Коваль.