Звані гості гірші за «сіяних»

15.09.2009
Звані гості гірші за «сіяних»

Кім Клійстерс розділила трофей із чоловіком Брайаном і донькою Джадою. (Фото Рейтер.)

Четвертий, останній у цьому році, турнір серії «Великого шолома» не встиг вкластися у відведені йому календарем два тижні. Зазвичай проблеми з «небесною канцелярією» бувають на Уїмблдоні, цього ж разу дощі суттєво підмочили графік «Ю–Ес оупен». Через це в четвер увечері й у п’ятницю матчів на хардових кортах тенісного центру «Флешинг мідоуз» у Нью–Йорку не проводили.

 

Наздоганяти завжди неприємно

Особливо незручно почувалися двоє учасників чоловічого чвертьфіналу, які помітно відстали від програми турніру. Іспанцеві Рафаелю Надалю (3–й номер «посіву») й чилійцю Фернандо Гонсалесу (11) довелося грати аж у суботу, коли вже зазвичай відомі імена фіналістів. «Король ґрунту» таки переміг (7:6, 7:6, 6:0), але дорогою ціною. Сил протистояти наступного дня потужному аргентинцеві Хуану–Мартіну Дель Потро (6) у Надаля не знайшлося, й він програв усі три партії з непристойним як для екс–першої ракетки світу рахунком 2:6.

А от у другому півфіналі боротьба точилася не на жарт. На корт імені Артура Еша швейцарець Роже Федерер (1) і серб Новак Джокович (4) вийшли, коли в Києві вже почався понеділок. І хоча неперевершений Федерер виграв у трьох сетах, перемога далася йому непросто — 7:6, 7:5, 7:5. Це був дев’ятий успіх швейцарця у 13 зустрічах із сербом, який цього разу чимало скаржився на лінійних суддів. Двобій за головний чоловічий приз мав відбутися вчора ввечері.

Непристойна поведінка й несподіваний тріумф

Ще більш драматична історія за участю суддів трапилася в жіночому півфіналі між американкою Сереною Уїльямс (2) і бельгійкою Кім Клійстерс. «Темношкіра перлина» явно поступалася за грою, через що дуже нервувалася. Молодша з сестер Уїяльмс не витримала напруження й «зірвалася» на бокового арбітра, коли та зафіксувала в тенісистки заступ за задню лінію при подачі. Після цього Кім якраз отримала «матч–бол» — рахунок був 6:4, 6:5 (40:15) на її користь. Що потужна Серена наговорила невисокій судді азійського походження, зараз розшифровують фахівці з читання по губах. Але зрозуміло, що приємного в тій тираді нічого не було — здебільшого образи. Довелося втрутитися головному рефері всього турніру, після чого американку відправили з корту достроково, за один крок до вильоту.

У другому півфіналі кращу виявляли дві 19–річні європейки. Каролін Возняцьки (9) із Данії доволі впевнено взяла гору над бельгійкою Яніною Вікмаєр, кривдницею Катерини Бондаренко, — двічі по 6:3. Проте у вирішальному матчі, що завершився вчора зранку за нашим часом, Клійстерс помстилася етнічній полячці за молодшу співвітчизницю — 7:5, 6:3. Тут обійшлося без «розборок» — руки одна одній дівчата тиснули з посмішками.

Таким чином 25–річна бельгійка тріумфально повернулася у теніс, виправдавши довіру організаторів, які надали їй спецзапрошення, — чемпіонат США вперше виграла володарка «уайлд кард». Нагадаємо, що два з половиною роки тому переможниця «Ю–Ес оупен–2005» вирішила завершити кар’єру. Але після народження доньки в Кім знову з’явилося бажання вийти на корт, і чоловік, американський баскетболіст Брайан Ліч, його підтримав.

У фіналі чоловічих пар чех Лукаш Длоугі й індієць Леандер Паес (4) переграли Марка Ноулза й Махеша Бхупаті (Багами/Індія, 3) — 3:6, 6:3, 6:2.

А от панянки найкращий дует виявляли лише минулої ночі.

 

ЗНАЙ НАШИХ!

Знайшовся привід для радості і в українців. У змаганнях дівчат–юніорок наша 16–річна співвітчизниця Марина Заневська разом із росіянкою Валерією Соловйовою перемогла в парі, здолавши у фіналі румунку Богдан і Лертчевакарн з Таїланду (3) — 1:6, 6:3, 10:7.