«Вирубили» вакцину

12.09.2009
«Вирубили» вакцину

(з сайту xronika.az.)

Про темряву, яку харківські енергетики влаштували обласній СЕС, стало відомо випадково. Недавно до інтернету потрапило відео, зняте прихованою камерою, де заступник голови облдержадміністрації Ігор Терехов переповідає історію порятунку річного запасу вакцини у холодильниках сан­епідеміологічної станції. Слухачем високопосадовця, мабуть, був хтось із його добрих знайомих, бо чиновник не шкодував міцного слівця, аби передати власне ставлення до ситуації. Сюжет з інтернету показали одразу два столичні телеканали, після чого в Харкові вибухнув гучний скандал.

Як стало відомо, електроенергію для СЕС перекрили 15 липня на три години поспіль, коли на вулиці панувала майже сорокаградусна спека. У холодильниках цієї установи на той час зберігався замалим не річний запас вакцини загальною вартістю 2,5 мільйона гривень. Вона призначалася різним категоріям населення, у тому числі і новонародженим малюкам. Згідно з відомчим циркуляром, ці препарати повинні зберігатися у холодильниках при температурі від двох до восьми градусів тепла. Тож фахівці знеструмленої СЕС одразу кинулися рятувати ситуацію. Завідувачка епідеміологічним відділом санстанції Тетяна Карлова повідомила пресі, що увесь час, поки не було світла, головний санлікар області Сергій Савенков телефонував до всіх інстанцій, які б могли владнати фінансовий конфлікт з обл­енерго. У цьому списку був і Ігор Терехов, оперативні дії якого також допомогли підключити СЕС до електромережі. За словами Тетяни Карлової, температура у знеструмлених холодильниках встигла піднятися лише до шести градусів, тому всі препарати зберегли свої властивості.

Цікаво, що епідеміологи заборгували енергетикам, порівняно з вартістю вакцини, невелику суму — 4,8 тисячі гривень. Причому на день вимкнення струму вже встигли оплатити борг. У свою чергу керівник обленерго Сергій Кирик повідомив пресі, що у день знеструмлення санстанції гроші звідти ще не надійшли.

Найцікавіше ж те, що цю сумну історію було озвучено не для того, аби звернути увагу громадськості до можливо зіпсованої вакцини чи заради осуду непродуманих дій енергетиків. Як стало відомо, скандальне відео «злили» в інтернет власники харківської мережі супермаркетів «Таргет» брати Протаси, аби помститися обласним чиновникам і СЕС за влаштовані їм перевірки. Про це вони самі повідомили в інтерв’ю місцевій інформагенції «Статус кво».

А втім, згадана історія принесла і цілком позитивний результат. Фахівці Головного управління охорони здоров’я області в унісон відеоскандалу прийняли рішення перевірити умови зберігання та придатність вакцини у всіх медичних закладах Харківщини.