Для кого подзвін?

12.09.2009
Для кого подзвін?

На фестивалі кожен охочий зможе випробувати себе в ролі дзвонаря. (Фото з сайту www.sobranie.org.)

Нинішній фестиваль «Дніп­ров­ський дзвін–2009» у Дніпро­петровську вже четвертий. За переказами, на Мо­настирському острові, де й проходить фест, перший дзвін зазвучав ще в VI столітті. Потім настали тривалі десятиліття мовчання. І тільки тепер вирішили відроджувати силу і велич церковного дзвону. Як пояснюють організатори фестивалю, а це Дніпропетровська єпархія УПЦ МП і міська влада, головною метою дійства є відродження духовності, залучення жителів краю до скарбниці православної культури, демонстрація вміння та майстерності дзвонарів.

Особливо вражає на фестивалі представництво його учасників. Тут і церковні дзвонарі, і професійні, аматорські та світські колективи з різних куточків України, Росії та Білорусі. На теренах цих трьох держав, колишньої Київської Русі дзвонарство має глибоке історичне коріння. Саме дзвін є не лише частиною християн­ської культури, а й людського життя взагалі. Він формував внутрішній світ особи — кликав до богослужіння, попереджав про небезпеку, оголошував про важливі події.

Привертає увагу і розмаїття передзвонів і благовістів — ростовського, покровського, святкового, молебного, мономахівського, волинського, червоного, недільного та інших. Також пропонуються твори імпровізовані.

У рамках фестивалю проходитимуть майстер–класи провідних дзвонарів, містом рухатимуться автомобілі з дзвонами та дзвонарями.