Сам пішов!

12.09.2009

Близько 2,5 місяця тому пана Савченка, відомого у банківських колах як нечистого на руку, вже намагались звільнити з Національного банку — за «професійну непридатність». Проте весь цей час банкір успішно «переховувався» на лікарняному. Майже тримісячні спроби позбутись заступника нарешті закінчились досить успішно: щоб уникнути звільнення, заступник голови НБУ власною рукою написав заяву.

Проте навіть піти по–людськи не зміг: вирішив поскандалити на прощання і полити брудом колишнє керівництво. А заодно ще й Президента. «Я подав у відставку з посади на знак незгоди з економічною, кредитною та монетарною політикою керівництва Нацбанку», — відзначив Савченко учора на прес–конференції. І тут же перейшов на особистості: «Зараз Національний банк не є незалежною структурою, він, на жаль, втягнутий у політику. У нас зараз відбуваються втручання з боку Президента та секретаріату Президента, а також інших структур, партійних угруповань... І все це веде до девальвації, інфляції...».

Певний тиск на керівництво НБУ таки є, погоджуються й інші експерти. Проте йде він не з Банкової, а з Грушевського. Із проявами такого тиску пов’язують, зокрема, раптове зацікавлення Міністерства внутрішніх справ діяльністю Національного банку. Так, у четвер на допит до МВС запросили першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова. При цьому голова відомства Юрій Луценко нагадав, що у МВС є матеріали, що дають можливість притягти до відповідальності посадовців Нацбанку. А допити допоможуть встановити, хто «відповідає за безконтрольність над колосальними фінансовими шахрайствами, коли сотні мільйонів грабують серед білого дня» і сприятимуть подальшій стабілізації курсу гривні. «Я, в принципі, усвідомлюю, що Нацбанк і українська гривня потребують тиші. Це дуже важлива умова для збереження стабільної національної грошової одиниці. Але цією тишею останнім часом користуються фінансові шахраї, які розкрадають комерційні банки та валютні ресурси на сотні мільйонів гривень», — цитує слова Юрія Луценка прес–служба МВС.

Тиск МВС на Нацбанк підтверджує серйозність проблем у бюджетній сфері, вважають представники «Фронту змін». «Дії Юлії Тимошенко щодо Нацбанку завжди зводилися до отримання додаткових ресурсів, але зараз використовуються дедалі жорсткіші методи досягнення мети», — відзначив заступник голови ради громадської ініціативи «Фронт змін» Андрій Пишний. Зокрема, погрози глави МВС Юрія Луценка порушити кримінальні справи проти керівників НБУ означають, що «для виконання своїх передвиборчих обіцянок уряду потрібна нова порція нічим не забезпечених грошей. Якби Луценко дійсно хотів зупинити корупцію у вищих ешелонах української влади, він провів би арешти й утримався від коментарів на час слідства», — переконаний Пишний.

Ольга БЕВЕЗ