«Чому ви набрехали суспільству?»

12.09.2009

Головний закид, який висувають владі щодо боротьби з корупцією, — це те, що з нею, з корупцією, ніхто не бореться. Але буває й навпаки: війну проти хабарництва, зловживань, кумівства абощо використовують як привід для боротьби з інакодумцями. Так, учора Президент України звинуватив уряд у тому, що він використовує боротьбу з корупцією як привід для розправи над політичними опонентами. Заява Віктора Ющенка пролунала на засіданні РНБО, яке стосувалося боротьби з корупцією.

Глава держави окремо зупинився на відставці Юрія Єханурова, якого після звинувачень Контрольно–ревізійного управління та Прем’єр–міністра було звільнено з посади міністра оборони. «З яких мотивів була зроблена відставка міністра оборони? Будь ласка, покладіть мені на стіл покази корупційних дій цієї людини, — сказав на засіданні Віктор Ющенко. — Пані Прем’єр, чому ви набрехали суспільству?» Президент України також згадав про відставку іншого міністра — Йосипа Вінського. «Корупція? Де корупція? Будь ласка, покладіть на стіл докази і доведіть, що ви не брехали!» — закликав Ющенко.

Глава держави нагадав, що тактику звинувачень Юлія Тимошенко використовувала і в 2005 році, коли боролася з «любими друзями». «Що­правда, сьогодні вони всі біля Прем’єр–міністра», — кинув між іншим Президент. Віктор Ющенко вважає, що «ми є свідками чергової хвилі розправи через брехню з політиками, які можуть займати українську дер­жавницьку позицію у підпорядкованій їм сфері».

Президент також висловив занепокоєння тим, що правоохоронна система не здатна боротися з корупцією і «живе сама по собі: сама собі звітує і сама собі дає оцінки». Віктор Ющенко нагадав події у Голованівську, де у вбивстві громадянина, крім депутатів, взяли участь прокурор і начальник управління міліції. «Ми прийшли до ситуації, коли участь у злочині бере правоохоронна система. Ця сама система місяцями не може знайти злочинця, тому що ворон ніколи не виклює око ворону», — прокоментував Ющенко, додавши оцінку: «Це — одна шайка».

Глава держави закликав уряд зайняти активнішу позицію у боротьбі з корупцією і бути більш відповідальним. «Кабінет Міністрів продовжує ставитися до проблеми протидії корупції і злочинності як до другорядної», — поскаржився Ющенко. Він звернувся до прокуратури та судів: «Будьте українською прокуратурою і українськими судами; будьте аполітичними».

На засіданні РНБО також обговорювали питання запровадження суспільного мовлення в Україні.