Розпис на скрині

09.09.2009

Всеукраїнський симпозіум народного мистецтва «Суботів–2009» розпочався на батьківщині Богдана Хмельницького — в місті Чигирині Черкаської області. Сюди, за ініціативи Національного історико–культурного заповідника «Чи­гирин» та Національної спілки майстрів народного мистецтва, з’їхалися народні майстри із Черкащини, Києва, Харкова, Дніпропетровська, Чернігова. «Серед майстрів є такі геніальні особистості, як лауреат Національної премії імені Шевченка Віктор Наконечний, заслужений майстер народної творчості Георгій Кожокарь. Такий симпозіум ми проводимо п’яте. Цього разу майстри покажуть свої таланти в малярстві, писанкарстві, різьбі та розпису по дереву на вільну тему», — розповідає «УМ» директор заповідника «Чигирин» Василь Полтавець.

За його словами, майстри виготовлятимуть оригінальні речі доби середньовіччя. Наприклад, різьблені мисники, лави, столи, божниці, на яких у давнину в хатах українців стояли ікони, розписуватимуть скрині. Усі ці чудові речі з нашого славного минулого використають для оформлення в експозицій історико–архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького» в Чигирині. Триватиме симпозіум до 20 вересня.

До речі, Національний історико–культурний заповідник є ініціатором й традиційного для Чигирина фестивалю гончарного мистецтва. У липні цього року він пройшов уже всьоме. Для участі в ньому з’їхалися майстри з усієї України.