Діамант для 50 тисяч обраних

01.09.2009
Діамант для 50 тисяч обраних

Дві тисячі волонтерів віком від 12 до 54 років тренувалися два місяці.

Треба визнати: «донецькі» таки «жжуть». З нагоди Дня шахтаря фактичний господар краю, президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов «забабахав» таке дійство, якого Україна ще не бачила. І не просто дійство: у Донецьку 29 серпня відкрили «Донбас–Арену» — стадіон категорії «еліт», яких у світі всього 22, а у Східній Європі такий перший.

«27 березня 1999 року в Парижі на матчі Франція — Україна [на «Стад де Франс»] у мене з’явилася мрія, — повідомив герой суботнього гранд–шоу пан Ахметов під час церемонії відкриття, — збудувати один із кращих у Європі стадіонів. І сьогодні я щасливий — цей стадіон збудовано. Ми відкриваємо його в День міста, в день 140–річчя Донецька, в День шахтаря. Ви — сильні, працьовиті люди. «Донбас–Арену» збудовано завдяки вам і для вас».

 

Тимошенко цілується тільки в кулуарах

50–тисячна аудиторія вітала Ріната Леонідовича вставанням і бурхливими оваціями. Подяки і здравиці йому висловлювали і Президент Ющенко, і спікер ВР Литвин, і лідер Партії регіонів Янукович, які виходили в центр поля, щоб виголосити святкові промови.

У VIP–ложі по праву руку від Президента розташувалися дружина Катерина та Рінат Ахметов із родиною, ліворуч — Володимир Литвин, Людмила та Віктор Януковичі.

Юлія Тимошенко — у неформальному вбранні із розпущеною косою через плече — з міркувань піару принципово відмовилися сідати в компанію до Ющенка і «донецьких», обравиши місце на трибуні серед «простих людей» (хоча навколо переважали її охоронці й депутати). Також Юлія Володимирівна внесла корективи у сценарій, відмовившись від промови. Натомість вона тепло привітала Ахметова в кулуарах.

На святі були присутні численні зірки українського спорту, політбомонду й шоу–бізу, яких спеціально везли з Києва чартерними авіарейсами, численні гості з Росії та деяких інших закордонів. «Такого стадіону я навіть на Заході не бачив», — каже боксер Володимир Кличко про арену, будівництво якої тривало чотири роки. Стадіон за формою нагадує літаючу тарілку й підсвічений синім діамант — найкоштовніший «камінь» у короні Донецька.

Перший гол — у ворота інопланетян

Давно анонсоване гранд–шоу справді перевершило всі сподівання. Організатори не поскупилися (вартість видовища лишається невідомою) і запросили найкращих фахівців з організації та проведення таких акцій. Святкове дійство з презентації донецької арени готувалося під керівництвом продюсера Девіда Голдберга — автора церемоній відкриття та закриття Олімпійських ігор в Атланті (1996), Солт–Лейк–Сіті (2002) та Турині (2006). Готувала церемонію італійська компанія K–Events під керівництвом Марко Балича.

До кожного квитка додавався ліхтарик — 50 тисяч глядачів стали учасниками постановки, яка цілком могла конкурувати з олімпійськими церемоніями. Символічно, що відкрили шоу шахтарі — актори в амуніції вуглекопів вивезли на поле стилізовану величезну вагонетку з вугіллям. Потім українські поп–діви Альона Вінницька, Світлана Лобода та Наталка Могилевська виконали легендарний хіт We Are The Champions, а потім хлопці й дівчата в національних костюмах виконали українські танці. В цей час сотні волонтерів у «живому табло» на траві зображали прапор України, який ефектно перетворювався то на емблему клубу «Шахтар», то на карту України.

Зворушливо відбулася церемонія вшанування прапора України та гімну у виконанні оркестру шахти ім. Засядька (хоча мовами ведучих на стадіоні була російська та англійська).

Після патріотичного сплеску на полі з’явилися майстри футбольного фрістайлу. Та тільки вони почали вражати присутніх філігранною технікою жонглювання м’ячем, як на арену стала спускатися літаюча тарілка. З неї вийшли інопланетяни–джампери й затіяли грубий футбольний двобій із майстрами фрістайлу. Імпровізований матч завершився перемогою землян, які грали у формі «Шахтаря».

Ще однією родзинкою у ланцюгу яскравих видовищ вечора стало створення гігантських зображень із тіл сотень волонтерів: вишколені актори зобразили футболіста, який жонглював м’ячем, а потім забив «перший символічний гол» у ворота майбутніх суперників «Шахтаря».

Також стадіон вшанував ветеранів ФК «Шахтар» різних років і став свідком опускання в руки Ріната Ахметова з неба — із рук дівчинки, яка літала на величезному футбольному м’ячі, ніби на повітряній кулі, — копії Кубка УЄФА.

«Безсмертний» Янукович, обідраний аеропорт і розкішна Бейонс

...Початок виступу Віктора Ющенка «регіональна» публіка відзначила свистом, але під кінець навіть аплодувала, зачувши хвалу на адресу Донбасу та патріотичні гасла «Слава вам, слава Україні!»

Володимир Литвин під час публічного виступу виглядав ніби переляканим на такій величезній арені і вгинав голову в плечі, коли намагався говорити російською без акценту. Зате Ріната Леонідовича встиг похвалити аж двічі.

А ось Віктор Янукович, котрий теж не міг не заспівату осанну політичному зверхникові та спонсору, знову втрапив у халепу. Цитуючи відомий вірш «...И нет земли прекрасней, вдохновенней, / Где все творцом–народом создано. / Донбасс никто не ставил на колени. И никому поставить не дано!», назвав його автора «Павлом Безсмертним» (насправді — Павло Безпощадний).

Потужним знаком оклику в рамках шоу став грандіозний феєрверк і концерт американської R&B–суперзірки Бейонс. Десятиразова лауреатка «Греммі» перервала світове турне і між Японією та Австралією завернула в Донецьк, щоб відпрацювати на «Донбас–Арені» по повній програмі, з трьома змінами сексуальних нарядів, розкішним балетом та оркестрантками–негритянками. Деякі глядачі приїхали навмисно на цей концерт з інших країн.

Хтось зауважував, що музика такого рівня Донецьку не підходить, але ж край та його керівники, як видно, європеїзуються в усьому!

От лише обідраний аеропорт залишається ганьбою Донбасу. Один із продюсерів шоу навіть розповів, що для вибагливих іноземних гостей вигадали «легенду», ніби вони прилітають не на головний, а на якийсь «резервний» аеровокзал Донецька...

Антін БОБИР,
Гаврило СТЕПАНЯК

 

ЦИФРИ І «ФІШКИ»

Габарити

Площа земельної ділянки, на якій розташовано стадіон, становить 46 780 кв. м.

Розміри футбольного поля — 105 м на 68 м.

Висота стадіону від рівня поля до найвищої точки — 54 м.

Кількість місць — 50 тисяч.

На арені встановлені два монітори площею 92 кв. м кожен.

Комфорт

Комфортні сидіння виготовлені з надміцного пластику. Система обігріву трибун при нульовій температурі повітря забезпечує глядачам температуру 14 градусів вище нуля.

На «Донбас–Арені» працює 227 туалетних кімнат, 471 кабінка і 333 раковини.

Втамувати спрагу і голод відвідувачі стадіону мають змогу в десятках фаст–фудів та торгових точок і лаундж–барів. Для тих, кому хочеться більшого комфорту, працюють три ресторани, а також чотири бари для власників абонементів.

На стадіоні є фітнес–центр, фан–кафе, музей і фірмовий магазин ФК «Шахтар».

На «Донбас–Арені» можна орендувати корпоративні ложі. Окрім того, продаються абонементи в «сімейний клуб».

Ціна і якість

Загальна вартість проекту стадіону — 400 мільйонів доларів.

У цю суму входить і вартість висадки нових дерев, адже «Донбас–Арена» розташована на місці колишнього парку ім. Ленінського комсомолу. Тепер там висаджені нові молоді дерева, підібрані спеціально під клубні кольори ФК «Шахтар»: їхнє листя восени набуватиме яскраво–помаранчевої барви. Також у парковій зоні розташовано фонтанний каскад — гігантський гранітний м’яч вагою 28 тонн, який повертається під тиском двох струменів води.

Вартість річного абонемента на стадіон — від 185 грн. (перший і третій яруси позаду воріт) до 14 тисяч за найпрестижніші місця у VIP–секторі. При цьому з усіх місць на «Донбас–Арені» відкривається стовідсотковий огляд поля.

Потрапити на стадіон можна через 116 турнікетів, у які треба вставити квиток чи абонемент.

Без грошей

На «Донбас–Арені» не ходять гроші. Розплачуватися у фаст–фудах і точках харчування на стадіоні можна тільки за допомогою системи DA Money — платіжними картками, які придбати можна у касах або в стюардів. Заставна вартість картки — 10 грн.

У ресторанах та барах встановлені ексклюзивні кавові автомати–«спринтери», здатні приготувати чашку кави за 5 секунд. Інше британське обладнання здатне наповнити півлітровий кухоль пивом за 4 секунди. Продавати пиво обіцяють за мінімальною ціною — від 4 до 6 грн. за 0,5 л, залежно від часу, що лишається до початку матчу.