Повні пінти й пусті голови

27.08.2009

МВС Великої Британії виступило з ініціативою замінити в пабах країни всі скляні кухлі для пива... пластиковими. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, урядові чиновники вказують, що лише в пивницях Англії та Уельсу щороку п’ять із половиною тисяч осіб отримують тяжкі поранення в бійках із використанням скляних пивних келихів та пляшок, і час покласти цьому край.

Однак представники пивної індустрії, власники і відвідувачі пабів поставилися до пропозиції правоохоронців відверто негативно. Просто важко уявити собі атмосферу традиційного британського генделика без вигуків «чірс» та цокання бокалами! Втім, як і без бійок. Окрім того, класичний пивний кухоль на пінту пива (568 мілілітрів рідини) сам по собі вже давно став символом британських пабів. Уперше використаний 1960 року, він прийшов на зміну гранчакам, які важко вставляти один в один.

Прихильники ініціативи МВС вказують, що 5,5 тисячі тяжко поранених щороку — це лише вершина айсберга, бо загалом у британських пабах реєструють 87 тисяч інцидентів із використанням скляної тари за рік. При цьому на медичні, поліцейські та судові витрати йде в середньому 100 млн. фунтів стерлінгів. Правоохоронці вважають, що потрібно створити такий пластиковий кухоль, який був би естетичним і відразу прижився в пивницях. Але представник Британської асоціації пива та пабів Ніл Уїльямс заявляє: «В Об’єднаному Королівстві й так щонеділі зачиняють 52 паби, тож ми проти нових заходів, які ще більше ускладнять їх існування».