Рейд на більшість у комісіях

24.07.2009

Сьогодні у Верховній Раді відкриється позачергова сесія. Які саме події вона нам принесе — невідомо, але оглядачі очікують її без особливого ентузіазму, адже останні засідання парламенту були традиційно заблоковані. В числі законопроектів, які пропонують до розгляду, — проект змін до закону про вибори Президента. Саме той, що надає парламентським фракціям пріоритетне право на членство у виборчих комісіях.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що цей законопроект зовнішньо — «демократичний і привабливий», але «в ньому є й рейдерські схеми». «Люди, які писали ці зміни, мають витончений розум і витончену практику. Вони вже заклали низку позицій, які дозволять їм відсіяти тих, хто буде скаржитися, і легально — через закон — забезпечать собі реальну перевагу, — сказав Литвин в інтерв’ю газеті «Сільські вісті». — Скажімо, є норма про те, що більшість членів виборчої комісії може своїм рішенням вигнати з дільниці спостерігачів. А для чого взагалі так ставити питання? Або про зняття Центрвиборчкомом з перегонів того чи іншого кандидата, який може оскаржити таке рішення упродовж двох днів?»

Литвин вважає, що вибори відбуватимуться із уточненим законодавством. Він передбачає, що його ухвалять уже у процесі виборчої кампанії. «Як завжди у нас, законодавство працюватиме вже навздогін кампанії, що йтиме на повну силу. Це дуже погано, що правила гри мінятимуться безпосередньо в процесі самої гри», — зауважив Литвин.

Тим часом партія «Наша Україна» теж виступила із критикою законопроекту. «Нашоукраїнці» вважають, що «Партія регіонів і БЮТ прагнуть у будь–який інший спосіб досягти поставленої мети — прибрати до рук всю повноту влади в країні», і законопроект про вибори — ланка цього ланцюга. «Ми переконані, що саме проштовхування даного законопроекту є істинною метою чергового скликання позачергової сесії Верховної Ради. Усі соціальні ініціативи, антикризові закони та багато інших нагальних питань, на жаль, використовуються лише як прикриття», — заявила президія «НУ».