«Ми не маємо перед студентами боргів»

02.07.2009

29 травня цього року «УМ» опублікувала матеріал «Студентська кишеня зменшилася», в якому йшлося про проблеми виплати стипендій. У ньому президент громадського об’єднання «Національний студентський союз» Анатолій Ігнатович згадав про деякі протиправні заходи у зв’язку з нестачею коштів у державному бюджеті. Зокрема, що в окремі вищі навчальні заклади під час зимової сесії «спускали» з Міністерства освіти своєрідні нормативи: приміром, що не слід мати більш як 70 відсотків стипендіатів. Серед ВНЗ, які на це пішли, Анатолій Ігнатович назвав і Тернопільський національний економічний університет. Відтак у редакцію надійшов лист від керівництва цього вишу із категоричним запереченням такого факту. Щоб остаточно прояснити ситуацію, наш власний кореспондент у Тернополі Світлана Мичко звернулася до ректора ТНЕУ Сергія Ілліча Юрія. Ось що він сказав з цього приводу:

— Почну з того, що особисто Анатолія Ігнатовича я не знаю, і дуже сумніваюсь, що він хоч раз бував у нашому університеті. Однак упродовж останнього часу він чомусь весь час намагається кинути, як­то кажуть, камінь у наш город. От і нещодавно на колегії Міністерства освіти він заявив, невідомо звідки це взявши, що за диплом ми вимагаємо від випускників сплачувати не 35 гривень 04 копійки, як скрізь, а 58. Але це абсолютна неправда! Це так само як у лютому деякі місцеві ЗМІ оприлюднили інформацію, начебто 46 наших студентів були незаконно позбавлені стипендій. Після перевірки факту прокуратурою ці ж ЗМІ опублікували вже вибачення перед нами.

Я зовсім не хочу стверджувати, що у нас усе добре і що немає проблем, коли їх вистачає у всій системі освіти та державі загалом. Але в центр навчального процесу ми завжди ставили і ставимо передусім студентів, інтересам яких підпорядковуємо всю нашу роботу. Так, фінансова ситуація зараз складна скрізь. Як фінансист, чудово це розумію і співчуваю колегам­ректорам, які мають не економічну освіту і яким значно складніше приймати гідні рішення у всій цій фінансово­законодавчій веремії. У нашому  університеті чітко, на кілька років уперед, зроблено розрахунок  необхідних оборотних коштів, що дає можливість нарощувати його матеріальну і фінансову базу. І на сьогодні ми не маємо перед своїми студентами жодної копійки боргів. Станом на 22 червня стипендії виплачено повністю, так само як матеріальну допомогу тим, хто має по одній трійці. До 1 липня маємо завершити і виплату відпускних усім викладачам включно з матеріальною допомогою на оздоровлення в розмірі місячного окладу. В усіх аудиторіях і гуртожитках зроблено ремонт.

Де беремо кошти при дефіциті бюджетного фінансування? Перекриваємо його за рахунок спецфонду університету. Коли Міністерство освіти попереджає, що уряд не спроможний надати необхідні кошти в повному обсязі, я вже не використовую гроші цього спецфонду на закупівлю нової комп’ютерної техніки чи ремонт приміщень, а перенаправляю на інші нагальні потреби, як­от виплата стипендій.