Бранденбурзькі ворота, українські весла

02.07.2009
Бранденбурзькі ворота, українські весла

У Німеччині Микола Кремер здобув бронзову медаль, виступаючи із Сергієм Сервулею на байдарці–двійці. (Фото з архіву «УМ».)

П’ять днів тривав у німецькому Бранденбурзі чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное на гладкій воді. Українська збірна на бранденбурзькому каналі була представлена досить чисельним складом. Чимало спортсменів у своїх видах потрапили до фінальних запливів, але в підсумку наші веслярі здобули лише дві медалі.

Чи не найбільші сподівання покладалися на золоту призерку минулорічної Олімпіади Інну Осипенко–Радомську. Щоправда, у Пекіні вона була першою на дистанції 500 м на байдарці–одиночці, а в нинішньому сезоні вирішила виступати у двійці. Головний тренер збірної Ігор Нагаєв розповів «УМ», що причиною такої зміни є бажання спортсменки відпочити від виснажливого сезону.

«Самостійні виступи на 500 м — дуже важка справа. Інна після Олімпіади взагалі відпочивала від тренувань до січня, а потім ще й травму отримала», — говорить фахівець. Із його слів, цього року чемпіонка й надалі виступатиме в команді з іншими дівчатами, допомагатиме їм досвідом, а вже наступного сезону повернеться до самостійних виступів.

А на звітному континентальному турнірі в парі з Іриною Му­равйовою Ін­на фінішувала лише на дев’ятій позиції. Не виблискувала Осипенко–Ра­домська й на байдарці–четвірці.

Натомість потішили інші веслувальники. Що­правда, ужинок зібрали не на олімпійських дистанціях 500 та 1000 м, а на 200–метрівці. Тут «золото» виборов Микола Харитонов на байдарці–одиночці. На цій же відстані байдарка–двійка Миколи Кремера та Сергія Сервулі стала «бронзовою».

Головний тренер збірної не засмучується через малу кількість нагород. «На олімпійських дистанціях було завдання потрапити до фіналів, і багато наших цього досягли», — каже Ігор Нагаєв. Серед 43 країн–учасниць чемпіонату, які привезли близько семи сотень спортсменів, українці посіли дев’яте загальнокомандне місце.

А взагалі ця першість Європи стала генеральною репетицією перед чемпіонатом світу, який пройде у серпні в Канаді. До Північної Америки поїде дещо менше наших спортсменів, аніж у ФРН, адже фінансові негаразди поки ніхто не скасовував. Представлятимуть Україну ті веслувальники, які мають найбільше шансів пробитися до фіналів на своїх дистанціях.