Корабель знайшов капітана

02.07.2009

Учора опівдні керівники клубів української прем’єр–ліги зібралися на своє чергове засідання. Футбольні президенти, зокрема, обговорювали питання гонорарів арбітрам на наступний сезон та розбиралися з правами на телетрансляції матчів ліги. Але головне — нарешті сподівалися обрати президента ліги, яка більше року перебувала під тимчасовим кермуванням. І ось скандальна виборча епопея таки закінчилася: президентом ПЛ став Віталій Данилов — той самий народний депутат від БЮТ, керівник аутсайдерів із ФК «Харків», що від минулого літа ходив у ранзі в. о. президента.

 

Без легіонерів

Напередодні зустрічі в київському готелі «Хайятт» передбачалося, що на крісло керманича прем’єр–ліги претендуватиме три людини. Називали кандидатури екс–президента київського «Арсеналу» Вадима Рабиновича, керівника з приставкою «в. о.» Віталія Данилова та голландського фахівця Крістіана Вертса, відомого за роботою в системі англійського «Сандерленда».

Але ще до початку закритого (як вирішили його учасники) засідання коло претендентів звузилося. Вертс не прибув до Києва, назвавши інформацію про своє балотування чутками. А Рабинович у розмові з журналістами охрестив вибори «нелегітимними» та заявив, що також не братиме в них участі, хоча його кандидатуру й винесли на голосування.

Таким чином, босам вітчизняного футболу довелося робити вибір серед фігурантів з українським паспортом. Обоє мали своїх прихильників та опонентів. Чи не найбільше критики на адресу Данилова лунало з боку президента дніпропетровського «Дніпра» Ігоря Коломийського. Цей клуб навіть подав судовий позов на прем’єр–лігу з вимогою заборонити її діяльність як нелегітимної організації. Ліга, у свою чергу, пригрозила виключити «Дніпро» з числа учасників чемпіонату.

Мінус п’ять

Представники «Дніпра», а також київського «Арсеналу» та криворізького «Кривбаса» — клубів, які називають «дуже наближеними» до Коломойського, — на засідання ПЛ не прибули. До згаданої трійці дещо несподівано приєдналися й повпреди «Динамо» та «Металіста». Однак для того, щоб вибори керівника ліги стали легітимними, необхідна присутність представників як мінімум 11 клубів із 16–ти. Якраз стільки й було. Кворум таки зібрався, хоча не прибув ще й президент «Шахтаря» Рінат Ахметов. Донецький олігарх прислав генерального директора свого клубу Сергія Палкіна; той одразу ж заявив, що Рабинович його голосу не дочекається, і висловив підтримку Данилову.

Можливо, саме підтримка «донецьких» відіграла основну роль у долі нинішнього керівника ліги: за те, аби усунути від Данилова таку обридлу йому абревіатуру «в. о.», проголосували всі 11 прибулих делегатів.

Але насправді це означає лише консервацію конфлікту та безладу у прем’єр–лізі. Тепер варто очікувати на хід у відповідь опозиційних керівників клубів. Надто затято вони відмовляються коритися волі більшості. Уже зараз чимало песимістів прогнозують вітчизняному футболу чи й не таку долю, яка рік тому спіткала наш баскетбол. Ідеться ледь не про створення двох конкуруючих ліг. А в процесі підготовки до Євро–2012 розбрат зовсім не на руку Україні.