За церкву можна і в морду дати!

17.06.2009

Учорашня сесія дочасно обраної облради в Тернополі яскраво продемонструвала поступове загострення протистояння між фракціями «Свободи» та Партії регіонів, яке постійно провокують «регіонали». З огляду на співвідношення сил («свободівців» у п’ять разів більше, і в раді «рулять» сьогодні саме вони), це нагадує напади моськи на слона. Однак основне завдання тернопільських «регіоналів», схоже, полягає у максимально скандальному самопіарі з прицілом на наступні вибори. Тож їхній лідер, екс–нардеп Орест Муц, у залі обласної ради постійно поводиться так, що у багатьох опонентів починає не тільки міцне слівце на язик проситися, а й кулаки свербіти. Зокрема, на минулій сесії Муц заявив, що під час виборчої кампанії–2007 у центральному штабі ПР у черзі за отриманням грошей голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок стояв відразу за ним, Муцом. На це «тягнибоківці» відреагували судовим позовом.

А на вчорашній націоналісти скипіли після того, як «регіоналка» Ярослава П’яла (сестра Ореста Муца) негативно висловилася щодо пропозиції про надання Українській греко–католицькій церкві статусу репресованої. За словами керівника фракції «Свободи» в облраді Олега Сиротюка, різка відмова ПР ображає почуття більшості жителів Тернопільщини і була явним проявом агресивної українофобії «регіоналів». Тож «свободівці», мовляв, вирішили категорично припинити такі дії, спрямовані на приниження національної гідності.

Коли на трибуні хмизу у вогонь підкинув Орест Муц, виступаючи з дещо хамською критикою вже на іншу тему, гарячі хлопці–націоналісти почали підніматися зі своїх місць у залі. Боронити керманича кинулися «регіонали» з найбільш розвинутими м’язами, і за хвилину у прямій трансляції на місцевому телеканалі можна було побачити серйозний, хоч і не надто тривалий мордобій. Під час сутички звалили навіть дер­жавний прапор у президії. Голова обласної ради Олексій Кайда був змушений терміново оголосити перерву, після якої сесія все–таки продовжилася (на порядку денному стояло понад сто важливих соціально–економічних питань). Однак Олег Сиротюк заявив: «Доки «регіонали» не вибачаться перед тернополянами за зневагу до їхніх релігійних та національних почуттів, жоден з антидержавників не виступить із трибуни Тернопільської обласної ради».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

КС визнав вибори на Тернопільщині законними

Конституційний Суд визнав неконституційною постанову Верховної Ради України від 3 березня про скасування раніше призначених самою ж ВР позачергових виборів до Тернопільської облради. Як повідомляє УНІАН, таке рішення КС оприлюднив учора, розглянувши відповідне подання Президента України.

Як зазначається в рішенні, КС вважає, що «строки проведення виборів є важливим інститутом гарантії з реалізації виборчих прав громадян», а «скасування виборів до органів місцевого самоврядування чи перенесення строків їх проведення з підстав, не передбачених законом, є порушенням цих прав».

Коментуючи вердикт КС, заступник голови секретаріату Президента — представник глави держави в КС Марина Ставнійчук сказала: «Я думаю, що це рішення матиме прецедентне значення для визначення в подальшому можливих варіантів дій із багатьох резонансних політичних питань, у тому числі для Верховної Ради».

Нагадаємо, вибори на Тернопільщині відбулися попри те, що парламент скасував постанову про їхнє проведення.