Широким фронтом

03.06.2009
Широким фронтом

Румунка Кірстя змусила капітулювати сербку Янкович. (Фото Рейтер.)

Що не день, то на кортах «Ролан Гарросу» стається сенсація. Слідом за вильотом лідерів «посіву» в Парижі триває падіння зірок.

 

Нові й старі героїні

Позавчора припинила боротьбу Єлена Янкович (п’ята сіяна). Сербська тенісистка спіткнулася на 19–річній румунці Сорані Кірсті — 6:3; 0:6, 7:9. У поєдинку, який тривав близько трьох годин, колишній першій ракетці світу вочевидь забракло фізичних та моральних сил на напружений «ендшпіль».

За вихід до півфіналу румунка посперечається з австралійкою Самантою Стосур (30), для якої потрапляння у чвертьфінал одиночного розряду є найкращим результатом за шестирічну історію виступів у французькій столиці. Щоправда, Саманта вже має у своєму доробку тріумф на паризькому ґрунті — у 2006 році вона з американкою Лізою Реймонд перемогла в парі.

Росіянка Марія Шарапова впродовж останніх дев’яти місяців відновлювалася після важкої травми правого плеча, а тепер повернулась у великий теніс по останній непідкорений трофей із серії «Великого шолому». Хоча французький форум для 22–річної тенісистки є першим серйозним стартом після виходу з лікарняного (за період простою росіянка опустилася на 102–й рядок рейтингу WTA), особливих проблем із доланням суперниць у неї поки що не виникало. Учора екс–перша ракетка світу зустрічалася в чвертьфіналі зі словачкою Домінікою Цибулковою (20).

Основними ж претендентками на головний приз у розмірі мільйона євро в жінок вважаються лідери рейтингу: росіянка Дінара Сафіна (1) та американка Серена Уїльямс (2). Обидві на шляху до чвертьфіналу винесли з корту своїх опоненток: француженку Араван Резаї (6:1, 6:0) та канадку Александру Возняк (6:1, 6:2) відповідно.

Атлетична росіянка у вчорашньому двобої з білорускою Вікторією Азаренко (9) мала підтвердити свої чемпіонські амбіції. А молодшу з сестер Уїльямс сьогодні очікує дуель зі ще однією представницею Росії — Світланою Кузнецовою (7), яка в 1/8 фіналу розібралася з кривдницею нашої Катерини Бондаренко — Агнешкою Радванською (12).

Вороги всюди

Кількох влучних ударів не вистачило Томмі Хаасу, аби стати автором ще одного несподіваного результату на турнірі. Вигравши два стартові сети у швейцарця Роже Федерера (2), у третьому німець за рахунку 4:3 на свою користь мав «брейк» на подачі суперника. Однак відчувши близькість перемоги, Хаас не впорався з нервами, за що й поплатився поразкою — 7:6, 7:5, 4:6, 0:6, 2:6.

А от наступне випробування для представника країни годинників та сиру буде ще важчим. Адже протистояти йому буде улюбленець паризької публіки Гаель Монфіс (11). Напередодні темношкірий атлет доволі легко розібрався з американцем Енді Роддіком (6), забомбардирувавши того 17 подачами на виліт — 6:4, 6:2, 6:3. Щоправда, «янкі» був незадоволений тим, що навіть із настанням сутінок ані іспанський суддя, ані місцевий супервайзер не збиралися переривати матч (гра завершилася о 21.30 за Парижем). За що кожен із них, та ще під гарячу руку й Монфіс, отримали порцію неприємних висловлювань.

Після провалу Надаля відстоювати реноме іспанських ґрунтовиків взявся Томмі Робредо (16). У 1/8 фіналу він здолав спротив німця Кольшрайбера — 6:4, 5:7, 7:6, 6:2. Для Томмі потрапляння до четвірки найсильніших — справа принципова, адже попередні три його спроби дістатися півфіналу «Ролан Гарросу» виявилися невдалими. Суперником Робредо у чвертьфіналі став аргентинець Хуан–Мартін Дель Потро (5), котрий у чотирьох сетах розбив ще одного темношкірого француза — Тсонга (9).

Найкращий тенісист Великої Британії, Енді Мюррей, нокаутовав хорвата Маріна Чілича (13) — 7:5, 7:6, 6:1. Учора екзаменатором для третього сіяного виступив чілієць Фернандо Гонсалес (12). А автору найгучнішої сенсації турніру, шведу Робіну Содерлінгу (23), належало підтверджувати невипадковість перемоги над «королем ґрунту» у протистоянні з росіянином Давиденком (10).