Бурхливий розвиток неіснуючого

28.05.2009

Днями в Україні вийшов на екрани черговий фільм з космічно–фантастичного кіносеріалу «Зоряний шлях». Уже десятий телесеріал «Зоряний шлях» є одним із найдовших в історії телебачення (триває з 1966 року) і вже давно став культовим. І кіно–, і телесеріал віддавна стали культурно–фінансовим феноменом. Розповімо лише про окрему частину цього феномену.

Капітан Керк та команда космічного корабля «Ентерпрайс» під час своїх мандрівок Всесвітом мають справу з космічним плем’ям клінгонів, яке розмовляє своєю клінгонською мовою. Творець серіалу Джин Родден­беррі та лінгвіст Марк Окренд серіалу вигадали цю мову, створивши її на підставі мов та діалектів екзотичних племен Африки та басейну Тихого океану, розробили граматику та словниковий запас. І (о диво!) ця мова зажила власним життям.

У США ще 1992 року розпочав працювати Клінгонський мовний інститут, який навчає студентів мови космічної раси. Пізніше з’явилося Клінгонське земляцтво на Землі. У Голландії створено театр, який популяризує клінгонську культуру. Ентузіасти виготовили клінгонські музичні інструменти, які жодним чином не схожі на земні. Крім того, написано пісні клінгонською мовою, перекладено нею окремі твори світової класики.

Останній крок у розвитку цієї вигаданої мови — написання опери. Адже на планеті клінгонів Qo’noSu є Імперська опера і там мають давати вистави! Опера має назву U («Ю»). Її героєм є безстрашний Кахлесс, перший клінгонський цар, який мечем, викованим з його волосся з допомогою Леді Лукари, його великого кохання, переміг 500 ворогів. Після цієї великої перемоги розвивається лінія кохання між Кахлессом та Лукарою.