НОВИНИ ПЛЮС

21.05.2009

Дата виборів

Лідери фракцій парламенту погодилися з тим, що президентські вибори мають відбутися у січні наступного року. Про це заявив голова регламентного комітету Сергій Єфремов після погоджувальної ради парламенту. «Ми визначилися таким чином, що, виходячи з точки зору Конституції, це повинен бути січень 2010 року», — зазначив Єфремов. Тим часом Голова ВР Володимир Литвин зареєстрував у парламенті проект постанови про призначення виборів на 17 січня. Він закликав фракції визначитися зі своїми позиціями. Лідери фракцій доручили Комітету з питань державного будівництва підготувати зміни до закону про президентські вибори.

Васюнику загрожує відставка

У парламенті зареєстровано проект постанови про звільнення Івана Васюника з посади віце–прем’єр–міністра. Авторами проекту є «нашоукраїнці» Едуард Зейналов, Кирило Куликов і представник БЛ Юрій Литвин. Хоча ці депутати входять до коаліції, сама коаліція ще не приймала рішення з приводу відставки Васюника. «Потрібне подання прем’єра і рішення ради коаліції. І в першу чергу Прем’єр вирішує, хто може працювати, а кого потрібно замінити», — відзначив депутат із БЮТ Андрій Кожем’якін. Голоси обіцяла додати Компартія — комуністи не задоволені гуманітарною політикою, яку курує Васюник.

Дубина повернувся на роботу

Голова НАК «Нафтогаз — Україна» Олег Дубина, який на початку року ліг у лікарню з хворобою серця, вийшов на роботу. Вчора він приступив до виконання своїх обов’язків, а також був присутній на засіданні Кабінету Міністрів. Нагадаємо, 22 січня, через кілька днів після завершення газових переговорів у Москві, Дубина потрапив до лікарні у передінфарктному стані з діагнозом ішемічна хвороба серця, нестабільна стенокардія, гострий васкуліт, гострий пневмоніт.

Співпраця з ЄС

До кінця року буде підписано угоду про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Про це заявив глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінта Тейшейра. «Підписання договору про зону вільної торгівлі, звичайно ж, прямо залежить від переговорів на цю тему, а переговори можуть бути завершені вже до кінця поточного року, якщо політики України будуть і надалі розділяти ці цілі», — цитує Тейшейра «Інтерфакс–Україна».